fbpx
spot_img

59. Beogradski međunarodni susreti književnika

Pre nekoliko dana održani su 59. Beogradski međunarodni susreti književnika, Udruženja književnika Srbije, sa književnicima iz Amerike, Rumunije, Italije koji su došli u Beograd, dok su se u onlajn susretima uključili renomirani književnici iz petnaestak zemalja sa pet kontinenata. Međunarodni susreti u organizaciji UKS-a su jedna od najznačajnijih godišnjih književnih manifestacija na kojoj tradicionalno učestvuju značajni pisci iz celog sveta.

Ove godine je okvir susreta bio i Otvoreni Balkan, pa su susretima prisustvovali predsednici udruženja književnika iz Makedonije, Crne Gore i BiH.

Svečano otvaranje susreta održano je u Narodnoj biblioteci Srbije. U pozdravnoj reči, vd predsednika Udruženja književnika Srbije, Miloš Janković, istakao je da se susreti već treću godinu za redom održavaju u otežanim međunarodnim okolnostima. Uz prigodan umetnički program, pozdravu besedu prisutnima uputio je i prof. dr Boško Suvajdžić. Ovom prilikom potpisani su protokoli o saradnji sa udruženjima književnika Uzbekistana, Crne Gore i Severne Makedonije.

Održana su dva okrugla stola: „Vasko Popa – ispovest veka“, povodom stogodišnjice rođenja slavnog pesnika, kao i „Molijer – pisac ljudskih poroka“, povodom četiri stotine godina od rođenja francuskog pisca.

Iz Amerike je ove godine susretima prisustvovao Brus Sterling, značajan pisac naučne fantastike, osnivač književnog pravca sajberpanka na osnovu čijeg dela je Bili Ajdol uradio jedan svoj album, a značajne predstavnike na susrete uputila je i srpska dijaspora, tako da su svoja dela predstavili Slavomir Gvozdenović iz Rumunije, Gordana Pešaković iz SAD, Danica Dodić iz Francuske, Jasmina Tešanović iz Italije. Iz Crne Gore u Beograd su za susrete stigli Novica Đurić, Dragan Alorić i Aleksandar Ćuković, iz Makedonije Hristo Petreski, iz BiH Hadžem Hajdarević (Federacija BiH) i Milena Drpa i Neda Gavrić iz BiH (Republika Srpska).

Nagrada Povelja Morave ove godine uručene su Novici Đuriću i Gordani Vlajić, a pisci su, posle svečanog otvaranja Susreta u Beogradu, književnu reč raširili i okupljenima na Zlatiboru i u Mrčajevcima.

U okviru posete Beogradu književnici su posetili Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Učesnici susreta su posetili i Ekonomsku školu u Čačku kao i Osnovnu školu “ Preljine” gde su dočekani sa oduševljenjem od strane učenika, njihovih učitelja i nastavnika kao i Uprave škole.

Organizaciju susreta su, između ostalog, podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Zepter hotel, Grad Čačak i Opština Čajetina, a organizaciju susreta tradicionalno podržavaju i Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Udruženje Adligat.

Neda Gavrić
Neda Gavrić
Rođena u Banja Luci 1980. godine. Objavila tri zbirke poezije. Sav prihod od prodaje knjiga poklonjen je Udruženjima roditelja dece sa posebnim potrebama. Dobitnik Vidovdanske povelje za humanost, očuvanje tradicije i kulture svog naroda. Učesnik je mnogih Međunarodnih festivala, kako u regionu tako i širom Evrope. Njene pesme su se našle u par domaćih antologija i nekoliko evropskih. Pesme su prevođene na nemački, engleski, turski, rumunski, ruski...Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije. Živi, radi i stvara u Parizu, gde je od skoro i član " Pesnika pariskog okruga".
WordPress PopUp Plugin