fbpx
spot_img

6.0 BUNT 2018: festival klasične i savremene umetničke muzike – najava i program

BUNT 6.0

Beogradska Umetnička Nova Teritorija
Šesto izdanje festivala klasične i savremene umetničke muzike BUNT održava se ove godine od 1. do 9. novembra na više lokacija u Beogradu. Festival stimuliše domaće stvaralaštvo sa 9 premijera i ukupno 26 kompozicija srpskih autora. Sviraju se dela Šuberta, Baha, kao i Kodaja, Šnitkea, izvodi world music, muzika orijenta, tradicionalna muziku iz Srbije i regiona koja je, ovog puta, namenjena deci. Izvođači na BUNT-u su neka od najistaknutijih imena domaće muzičke scene: Vesna Stanković, Sandra Belić, Katarina Jovanović, Nemanja Stanković, Saša Mirković, Dejan Sinadinović, Vladimir Blagojević, ali i stari prijatelji iz inostranstva poput Zorana Markovića, nova atrakcija srpske umetničke scene – kamerni orkestar Muzikon. Uz pomoć nekih od stranih kulturnih centara, na programu BUNT-a su proslavljeni No Borders Orchestra, gosti iz Austrije, Nemačke, Turske, Slovenije Festival BUNT organizovalo je Beogradsko udruženje neposlušnih talenata, u znak podrške visokim umetničkim vrednostima. Pored nezaobilaznih sala Kolarca i Studentskog kulturnog centra, pored čudesne dvorane Lola i sale Udruženja kompozitora Srbije, ove godine su nam otvorena vrata Narodnog pozorišta, beogradske Sinagoge, EU info centra i Centra za kulturnu dekontaminaciju!
MANIFEST 6.0

Beogradska Umetnicka Nova Teritorija

Beogradska Umetnička Nova Teritorija – BUNT, po šesti put se obraća publici i onom delu javnosti koji još oseća potrebu za umetničkom muzikom i koji želi da podigne civilizacijski prag prostora na kome se nalazimo. Iskrenost doživljaja, slobodna umetnička misao, elementarno profesionalno i ljudsko dostojanstvo, otvorenost prema savremenoj umetnosti, predstavljaju ciljeve koji treba da omoguće pobedu dobra nad svakodnevicom u kojoj živimo.

Vuk Ovaskainen, Milica Zulus, Una Stanić i Stevan Jovanović, vrhunski mladi umetnici najmlađe generacije, dobili su značajan prostor na koncertima BUNT-a. Bilja Krstić i ansambl Bistrik pokazuju kako se umetnički radi sa decom i mladima sa posebnim potrebama. Na okruglom stolu, gostima iz inostranstva pridružuju se i domaći stručnjaci. Oni, kao nikad do sada, na BUNT-u raspravljaju o mestu muzike i kulture u savremenom društvu. Predstavljamo novo izdanje Muzikološkog društva Srbije.

BUNT se, nakon još jednog kruga konkursa u Gradu i Republici, definitivno odriče svakog pokušaja u traženju pomoći od državnih institucija. O budućnosti BUNT-a od sada brinemo sami u meri lične snage i uverenja, kao i podrške prijatelja projekta kojih nije mali broj. Mi imamo misiju: istrajavanje u borbi za plemenitiji i kvalitetniji kulturni život države i grada. U tome osećanju smo mirni, čvrsti, sigurni i puni duboke vere u umetnost koja, uprkos svemu, postoji, stvara se i izvodi na našim prostorima.

PROGRAM BUNT 6.0
LOLA / KOLARAC / SKUPSTINA GRADA / SKC / CZKD / NP / SINAGOGA
01-09. novembar 2018.
Četvrtak, 01. novembar, Kolarac, 20h
Kamerni orkestar Muzikon
Dirigent: Bettina Schmitt, Austrija
Solisti: Stevan Jovanović, kontrabas
Una Stanić, violina
Koncertmajstor: Vesna Stanković, Austrija/Srbija

S. Koussevitzky: Koncert za kontrabas i gudače
F. Schubert: Rondo A-dur za violinu i gudače
F. Schubert: Smrt i devojka za gudače

Nastupiće popularni mladi solisti iz Srbije koji se školuju, usavršavaju i rade u Beču, violinistkinja Una Stanić (1997) i kontrabasista Stevan Jovanović (1994), uz kamerni orkestar „Muzikon“ kojim će dirigovati gošća iz Austrije, Betina Šmit. Na programu su dela Kusevickog i Šuberta. Una Stanić, dobitnica preko 30 domaćih i međunarodnih nagrada, je već postala omiljeno mlado lice naše koncertne scene i nastupala sa SORTS, a održala je već preko 200 koncerata širom sveta. Stevan Jovanović završava master studije kontrabasa na Univerzitetu za muziku i dramu u Beču i član je nekoliko srpskih i austrijskih kamernih formacija i orkestara, kao i svetskih omladinskih orkestara. Dvoje solista pratiće orkestar „Muzikon“, osnovan prošle godine da ostvari kreativnu vezu između mladih slušalaca i klasičnog i savremenog koncertnog repertoara. Njegovi članovi su najbolji profesionalci Srbije, a koncertmajstori, po pozivu, dolaze iz raznih etabliranih evropskih orkestara i ansambala. Ovoga puta „Muzikon“ će voditi Vesna Stanković, prva violina Bečkog kamernog orkestra.
Petak, 02. novembar, SKC, 20h
MLADI NAPRED
 
Milica Zulus, violina, Austrija
Vuk Ovaskainen, violončelo
Uki Ovaskainen, klavir
Festival BUNT (Beogradska Umetnička Nezavisna Teritorija), šesti po redu, večeras se nastavlja koncertom mladih muzičara u SKCu. Uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena sviraće dvoje perspektivnih umetnika koji su već ovenčani mnogim domaćim i međunarodnim nagradama, violinistkinja Milica Zulus (Beograd/Beč, 1999) i Vuk Ovaskainen (Beograd, 2001). Na programu su dela Baha, Krajslera, Vaksmana, Rostropoviča i Šuberta. Ulaz na koncert je slobodan.

Subota, 03. novembar, CZKD
Projekat paraphernalia, muzika Ivane Stefanović

Nedelja, 04. novembar, Dvorana Lola, 11h
Koncert ZAJEDNO
Udruženje NEBOGRAD
Bilja Krstić i Bistrik
Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd
Tradicionalna muzika za decu iz Srbije

Nedelja,  4. Novembar, MŠ Stanković, u 20h
Multimedijalna interpretacija kamerne muzike savremenih srpskih autora
Ansambl: MultiMed 4
Madlen Stokić Vasiljević, Marija Misita, Maja Mihić i Arpad Pečvari
Vizuelizovane kompozicije Dragane Jovanović, Svetlane Savić, Tatjane Milošević, Dušana Radića i Ivana Brkljačića
Vizuelizacije: Radmila Klikić i Arpad Pečvari
Saradnici UMUS i Kilmulis design

Nedelja, 4. novembar, Narodno pozorište, scena Raša Plaović, 20h 
I EXIST – to Rajasthan
Marc Sinan Company sa Dresdner Sinfoniker & No Borders Orchestra
Kompozitor: Marc Sinan
Marc Sinan (umetnički direktor/gitara), Iva Bittova (vokal/violina), Raju Bhopa (vokal), Dayam Khan (harmonium/vokal), Papamir (dholak/vokal)

Scenski spektakl u kome učestvuju umetnici, ansambli i institucije iz romske zajednice Evrope i Indije.

Romi su iz svoje postojbine, Radžastana, doneli i bogatu usmenu tradiciju, hronike, bajke i pripovetke. Za savremene muzičare Ivu Bitovu i umetnički duo Dejmijen i Delejni Le Ba, to je susret sa mestom rođenja romskog naroda i sopstvenim tradicionalnim nasleđem. Ovo „putovanje u nepoznato“ zato je za njih putovanje u susret najdubljim korenima sopstvenog postojanja.
„I EXIST – to Rajasthan“ (Ja postojim – u Radžastan) je pripovest o opstanku – o velikoj snazi koja je narode Roma i Sinti vekovima održala nasuprot  mnogim i stalnim neprijateljstvima, pa i genocidu Trećeg rajha. Pred vama je veče savremene i tradicionalne muzike Indije, uz video-zapise i odlomke intervjua sa zajedničkog putovanja u Indiju, uz eklektičke kostime i scenski dekor koji su kreirali Dejmijen i Delejni Le Ba. Čućete neverovatno izvođenje Ive Bitove i izuzetan ansambl za tradicionalnu muziku Indije.
Orkestarski muzičari iz Nemačke (Drezdenski simfoničari) i bivše jugoslavije (Orkestar bez granica), zajedno sa uglednim institucijama za kulturu iz raznih delova Evrope i Indije, ostvaruju program „I EXIST – to Rajasthan“ i kao istraživanje vlastitog koncepta pripadnosti nekoj kulturi, kao traganje koji će se odraziti i na celokupnu produkciju.
Ovaj projekat treba da  uputi i ohrabri sve generacije slušalaca, i mlade i stare, a iz krajeva, zajednica i zemalja u kojima se realizuje, da nezavisno i slobodno razmišljaju o ovakvoj perspektivi pristupa ljudima koji dolaze iz drugih i drugačijih tradicija i kultura.

Ponedeljak, 05. novembar, EU info centar, 13-18h
Okrugli sto – Muzika i društvo, muzika u društvu

Govornici i učesnici:
Ulrich Mertin (Nemačka/Turska), Martin Larsson (Švedska), Friederike Kenneweg (Nemacka), Milena Dragćević Šešić, Ana Kotevska, Marija Ćirić, Nebojša Bradić. Moderator Katarina Erić

Ponedeljak, 05. novembar, Rezidencija Sabine Böhme/ Ulrich Münch, 19.30h
Nermin Kaygusuz (kemençe), Ulrich Mertin (viola), Stefan Sabljić (oud)
Bojana Dimković, čembalo, Ljubiša Jovanović, flauta

Utorak, 06. novembar, Sinagoga, 19.30h
Muzika Orijenta
AYBA/OGLEDALO/MIRROR
Culture as a bridge/ Kultura je most
Nermin Kaygusuz (kemençe), Ulrich Mertin (viola), Stefan Sabljić (oud) 

Sreda, 07. novembar, UKS, 20h
Tribina Novi zvučni prostori
Branka Popović – razgovor o delu Music of the south

Četvrtak, 08. novembar
, Dvorana Lola 20h
Sandra Belić i prijatelji
 Ljiljana Vukelja, klavir, Nemanja Stanković, violončelo, Vuk Ovaskainen, violončelo
Boismortier, Schnittke, Kodaly

Petak, 09. novembar, Dvorana Lola 18.30hO ukusima se raspravlja / Pavle Stefanović (1901 – 1985)
predstavljanje multidisciplinarnog tematskog zbornika.

Multidisciplinarni tematski zbornik „O ukusima se raspravlja – Pavle Stefanović (1901-1985)“ je posvećen ovom značajnom estetičaru, muzičkom piscu, kritičaru i književniku. Zbornik sadrži 17 originalnih naučnih studija kojima se prvi put sveobuhvatno sagledava život i rad Pavla Stefanovića u različitim oblastima profesionalnog angažovanja: od bibliotekarstva, preko kritičarskog rada u oblasti muzike, vizuelnih umetnosti i pozorišta, delovanja na Radio Beogradu, do esejistike i književnog rada. Najveći broj studija napisali su muzikolozi različitih generacija: Mirjana Veselinović-Hofman, Sonja Marinković, Nemanja Sovtić, Milan Milojković, Ivana Medić, Roksanda Pejović (čiji je ovo poslednji objavljeni tekst), Predrag Đoković, Melita Milin, Ana Kotevska i Vesna Mikić. Multidisciplinarnom širenju teme doprinos su dali stručnjaci iz različitih oblasti nauke o umetnosti: Irina Subotić, Miško Šuvaković, Marko Nedić, Đorđe Malavrazić, Ksenija Radulović, Gordana Stokić Simončić i Ivana Stefanović. Muzikolog Jelena Janković-Beguš priredila je objedinjeni popis objavljenih napisa Pavla Stefanovića.

O ovom zajedničkom izdanju Muzikološkog društva Srbije i Katedre za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu govoriće urednice zbornika dr Sonja Marinković i mr Jelena Janković-Beguš, kao i pozorišni kritičar Milan Vlajčić. Ulaz je slobodan.

Petak, 09. novembar, Dvorana Lola 20h
Ljubiša Jovanović, flauta
FANTAZIJE za flautu soloG.F.Telemann, Petar Konjović, Enriko Josif, Dušan Radić, Dejan Despić & PRVA IZVODJENJA: Zoran Erić, Milan Mihajlović, Ivana Stefanović, Jugoslav Bošnjak, Milana Stojadinović Milić, Tanja Milošević, Svetlana Savić, Branka Popović, Draško Adžić


BUNT je organizovan prvi put početkom novembra 2013. godine bez ijednog dinara dotacije bilo koje državne institucije, a pod sloganom Samoodbrana umetnosti, ukazao je da Srbiju nivo izdavjanja za kulturu svrstava među zemlje koje se odriču svojih civilizacijskih i kulturnih vrednosti.

U organizaciji BUNT-a su predsednik festivala Ljubiša Jovanović, a u Uparvnom odboru su Ivana Stefanović i Peca Popović.

BUNT – Manifest

BUNT – Beogradska umetnička nova teritorija – nastao je 2013. godine kao spontani izraz podrške visokim umetničkim vrednostima, profesionalnim kriterijumima i civilizacijskim dostignućima XXI veka.
BUNT je izraz stava da su upravo te umetničke, profesionalne i civilizacijske vrednosti važne i da ne smeju biti zapostavljene i narušene.
BUNT se suprotstavlja sadašnjoj kulturnoj klimi u kojoj je kultura izložena estradizaciji i tabloidizaciji.
BUNT pomaže umetnicima kojima su smanjene ili ukinute mogućnosti za delovanje, rad i napredovanje.
BUNT nudi smele programe koji se teško probijaju kroz šumu jeftine i jednolične zvanične ponude.
BUNT se protivi činjenici da u glavnom gradu, kao ni u drugim gradovima u Srbiji, ne postoji osmišljena i najavljena muzička sezona.
BUNT otvara prostor nekim od mnogih talentovanih umetnika, posebno mladima, i pomaže im da povrate izgubljeni entuzijazam, energiju i perspektivu.
BUNT je suštinski okrenut i inkluziji, pružanju šanse osobama sa posebnim potrebama kojima je muzika toliko potrebna.
Oko projekta BUNT okupili su se oni koji smatraju da muzika predstavlja diverzitet, bogatstvo različitosti formi, učesnika, ansambala, izvođača, dela i  njihovih autora, kao i različitosti stilova, epoha, pravaca, ideja i ukusa.
BUNT je apolitičan, neprofitan i oslonjen na umetnost, struku i dobru volju pojedinaca i na iskreno interesovanje publike.
Muzička umetnost se i dalje povija pod udarima svih vrsta kriza, politike, nemaštine, nemara, i, iznad svega, svesnog i/ili nesvesnog zanemarivanja svega onoga što je u umetnosti suštinski važno.
BUNT je dao primer kako se može raditi drugačije, s entuzijazmom, s pravom na različitost i uz primenu kriterijuma koji su isključivo visoko profesionalni i umetnički.
BUNT je i dalje BUNT. On nastavlja svoju misiju iako, kao i u predhodne tri godine, nema podršku države.

Izvor: bunt.rs

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)