fbpx
spot_img

Osma Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike

grafikon_olimpijada_astrofizicari

Na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Sučavi, Rumunija, Srbiju je predstavljala petočlana ekipa sastavljena samo od učenika beogradske Matematičke gimnazije.

Sa desetodnevnog takmičenja takmičari su se vratili sa četiri medalje i jednom pohvalom.
Ivan Tanasijević osvojio je zlatnu, Luka Bojović srebrnu medalju dok su Predrag Obradović i Đorđe Zikelić osvojili bronzana odličja, a takmičar Marko Purić je pohvaljen.

Ovo je najmlađa od svih naučnih olimpijada i održava se tek od 2007. godine kada je po prvi put bila održana na Tajlandu.

Takmičenje se sastoji od tri dela: teorijskog, posmatranja i praktičnog dela.
Zadaci teorijskog dela uključuju klasične probleme iz oblasti astronomije, astrofizike, prostora i planetarne fizike, ali i hipotetičke situacije.
Posmatranje uključuje prepoznavanje zvezda, sazvežđa, procenjivanje zvezdanih magnituda i ugaone udaljenosti kao i rad sa teleskopima.
Praktični deo zadatka sastoji od problema koji se baziraju na osnovu rezultata posmatranja, dok rešenje problema nudi analizu ovih podataka.

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja čestita Matematičkoj gimnaziji i svim takmičarima na postignute rezultatima.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.
WordPress PopUp Plugin