fbpx
spot_img

Ageratum – Goruća poezija Maje Nikolić

U organizaciji međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara objavljena je knjiga ljubavne poezije “Ageratum” – autorke Maje Nikolić koja živi, radi i stvara u Sutomoru

Ageratum

U prikazu  ove knjige Goran Radičević, pjesnik, rekao je:

“Ageratum (goruća ljubav) Maje Nikolić je zbirka pjesama koja je zasigurno zaslužila svoj naslov. Pisana je u prvom licu i sa toliko emocija da čitalac ostaje bez daha od njihove snage.

Istinu za volju ne mogu reći da je pisana nekim već izgrađenim i iskusnim pjesničkim stilom, ali za prvjenac to nikad i nije obavezno. Cijela zbirka je jedan.vrisak,vrisak koji je vapaj ljubavi. Maja emocije dijeli u dvije kategorije. LJubav kad je taj Neko tu blizu i ljubav kad je daleko ili čak i kad ga više nema.

Ali uvijek je to ljubav, sveobuhvatna, svemoćna i kreativna ljubav. Nije to ljubav melanholije i patetike, to je postojeća i goruća ljubav a u izuzetnim slučajevima ljubav nade i ljubav koja obećava. Iako piše u prvom licu  emocije u njenim pjesmama pripadaju više nekom vremenu romantike i idealizma nego današnjici.

U jednom trenutku ljubav postaje metafizička veličina da bi u drugom čvrsto stala na noge i dobila svoj opipljivi subjekat. Čitaocu dok čita Majine pjesme pažnju održava i stalna promjena ritma od pjesme do pjesme. To je kao kad se pleše tango a muzičari odjednom počnu da sviraju polku. Jedino što u toj melodiji ostaje postojano jeste intezitet ljubavi. A sve je ljubav… I ageratum, taj divni nježni cvijet i med i kamen i ptica i pelin. Isto kao što žena može postati svom dragom jabuka Jesenka, tako i On može postati Gradinar ili Buntovnik.

Majina ljubav u ovoj zbirci je ljubav koja postoji kroz vječitu potragu za samom svrhom žene i muškarca, za onim darom od Boga zbog kojeg i jesu napravljeni različitim. Istovremeno i žal za prošlim Maja pretvara u kreiranje budućeg, u osjećaje koji se nikad ne mijenjaju u intezitetu jer neće biti slabiji isto kao što ne mogu biti jači. Istovremeno se nadam da Maja Nikolić neće ostati na jednoj zbirci pjesama, jer pjesnik ovakve emocije sigurno može iznjedriti još puno poezije. Na zadovoljstvo svih koji se domognu i budu imali sreću da je čitaju. Preporučujem od srca svim ljubiteljima lijepe riječi.”

Maja Nikolić

Maja Nikolić, rodjena je 1977. godine u Zaječaru. Gaji ljubav prema poeziji i slikarstvu. Ovo je njena  prva knjiga. Živi, radi i stvara u Sutomoru.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.