Za samo 10 godina školovanja Miloš Petrašinović (18), mladi fizičar iz Trstenika, već je ostvario dovoljno uspeha u karijeri da bi bezmalo mogao da se povuče sa takmičenja. Na sreću, plan genijalca koji je odrastao na obalama Zapadne Morave je da nastavi sa usavršavanjem u teorijskoj fizici i potpuno sve posveti nauci.

U rodni Trstenik vratio se nedavno iz Poljske, gde je kao član sjajnog tima srpskih gimnazijalca osvojio bronzanu medalju na prvenstvu „Međunarodni turnir mladih fizičara“. Bila je to prva medalja koju je naša reprezentacija naučnika osvojila na ovom prestižnom takmičenju. Letnji raspust, međutim, Miloš ponovo provodi kako najviše voli: rešavajući složene zadatke iz fizike.

– Uz oca Zdravka sam zavoleo matematiku, a uz starijeg brata Petra fiziku, njih dvojica su mi najveća podrška u nauci i u životu – priča za „Novosti“ Miloš. – Sa takmičenjima sam krenuo još u osnovnoj školi. Nadmetao sam se iz matematike, fizike, hemije i informaciono-komunikacionih tehnologija. Fiziku sam zavoleo takoreći pri prvom dodiru sa njom, kada sam uvideo koliko je ova nauka rasprostranjena i koliko mogućnosti pruža.

Osnovnu školu „Sveti Sava“ Miloš je završio kao đak generacije. Sve petice su se podrazumevale i u Gimnaziji „Vuk Karadžić“, gde će od naredne školske godine postati maturant. I u novoj školi nije želeo da „pauzira“ sa uspesima, osvojio je treću nagradu na Državnom takmičenju iz fizike 2018. i iz matematike 2019. godine, prvo mesto ove i prethodne godine na turniru mladih fizičara. Sa mnogobrojnim priznanjima vraćao se sa smotri i nadmetanja u Srbiji, „Kengura“, „Misliše“ i „Arhimedesa“.

– Moje prvo takmičenje van granica Srbije, bilo je na Međunarodnom turniru mladih fizičara od 19. do 26. jula 2018. godine u Pekingu – kaže Miloš. – U petočlanom timu bio sam sa rođenim bratom Petrom. Za malo nam je izmakla medalja, nijanse su bile u pitanju. Vratio sam se pun utisaka i iskustava, koje sam ove godine iskoristio.

Srpski gimnazijalci koji su se takmičili u Poljskoj

Genijalac poručuje da vannastavne aktivnosti oduzimaju dosta vremena, jer nauka ne zna za raspust i pauzu. To je, uverava nas, jedan drugačiji način života. Priznaje da većinu lekcija upamti i savlada već na času. Osim fizike, Miloš stiže da se bavi matematikom i programiranjem, ne zapostavlja druženje sa vršnjacima i brojna druga interesovanja.

– U slobodno vreme volim da kuvam, igram košarku sa drugarima, kao i da igram pikado – kaže nam supertalentovani fizičar, čiji je idol od malih nogu – Albert Ajntšajn.

ZAHVALNOST

SA poslednjeg takmičenja u Poljskoj, gde su u timu bili Aleksandrar Petković, Dušan Igić, Vojin Ivković i Gaja Brakus, junak naše priče, vratio sa sa divnim uspomenama.

– Moram da pohvalim naše mentore i vođe puta Aleksandru Alorić, Anu Vranić, Jelenu Pajović i Vladimira Veljića bez kojih ovo takmičenje ne bi bilo moguće održati u Srbiji, i kojima stvarno ceo tim i ja mnogo dugujemo – ističe Miloš, dodajući da je njihovo učešće podržalo Ministarstvo trgovine.

BRAĆA PETRAŠINOVIĆ PROSLAVLjAJU TRSTENIK

MILOŠ Petrašinović planira da nakon završene gimnazije upiše studije teorijske fizike, poput starijeg brata Petra, koji je sada na drugoj godini studija. Upravo je sa bratom, tokom prošle godine redovno izvodio eksperimente. Zajedno su radili na unapređenju rada mehaničko-električnog seizmografa, koji je dijaznirao srpski tim za potrebe takmičenja u Kini.

– Možda se u budućnosti ponovo udružim s bratom i upustimo se u zajedničke ideje i nadamo se, uspehe – obećava Miloš, koji bi voleo da se posveti izučavanju teorije kvantnih polja.

Izvor: novosti.rs