fbpx
spot_img

Apple postao prva tehnološka kompanija sa vrednošću preko bilion dolara

Čini se kako su analitičari sa Wall Streeta bili pogrešili kad su najavljivali da će prva tehnološka „Trillion Dollar company“, odnosno kompanija s vrednošću preko bilion dolara po tržišnoj kapitalizaciji biti Amazon.

Ovo je zapravo bila mrtva trka između Apple-a i Amazon-a, da bi juče Apple-ova deonica dosegla vrednost od 207,04 dolara. Ova brojka pomnožena sa ukupnim brojem izdanih deonica daje rezultat od 1.000.000.000.000, odnosno bilion dolara (am. trillion).

Vrednost deonice je kasnije nešto pala i u trenutku nastajanja ovog teksta iznosila je oko 206 dolara, pa tako i tržišna kapitalizacija u ovom trenutku iznosi oko 960 milijardi. Za očekivati je da cena deonice nastavi sa fluktuacijom, ali ostaće zabeleženo da je Apple prva američka kompanija u istoriji koja je dosegla ovu brojku. Pre Apple-a ovu vrednost su bili dosegli naftni divovi Petro China i ruski Gazprom.

Iza Apple-a nalazi se Amazon sa vrednošću od 881 milijardu dolara, sledi ga Google sa 854 milijarde, a iza njega Microsoft sa ukupnom vrednošću od 827 milijardi.

Izvor: itvesti.info

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.