fbpx
spot_img

Багремар, октобар 1941. године

Градски одбор СУБНОР-а Крагујевац издао је поводом октобарских свечаности друго допуњено издање књиге „БАГРЕМАР октобар 1941. године” аутора академика пуковника Жељка Зиројевића, књижевнице Јасмине Ан Јовановић, и новинара Мирослава Мики Лазаревића.

 Публикација је посвеђена годишњици стрељања 122 Србина, Јевреја и Рома које су Немачки фашисти и њихове слуге стрељали 20 октобра на Становљанском пољу – данас Багремару. Циљ књиге је да се на овај начин отргну од заборава сви они који су своје животе положили за слободу свог народа и за боље сутра, за оне који ће доћи.

„Ову књигу започели смо ја и Лаза нашим истраживањем да прнађемо имена и фотографије свих стрељаних 20 октобра 1941. године на подручју данање МЗ Багремар. Али и борбом да им се подигне спомен плоча са свим именима 122 стрељна Срба, Јевреја, Рома, без обзира на националну и верску припадност. У књизи су две поеме књижевнице Јасмине Ан Јовановић: „Покошен цвет“, посвећена седмогодишњој Надежди Нади Чокић, првој жртви фашистичког терора у Крагујевцу и „Печат у земљи“, којом је осликала страдање Крагујевчана на подручју  Багремара. 

Заправо ова књига је наш покушај да младе генерације кроз чињенице, имена и фотографије, схвате шта је фашизам и какво је зло. Какво су зло домаћи издајници за наш народ и какви људи требамо да будемо.                                                                     

Јевреји, Роми, Срби и десетак људи из Црне Горе били су криви што мисле другачије, или како су то Немци размишљали „грађани стотог реда”. А жртве су биле људи који у у граду Крагујевцу, граду бунтовнику и страдалнику, граду самоуправе, ишли заједно на славе, свадбе, сахране и заједно отишли у смрт.

Желимо да млади нараштајима из ових страница објективније гледају у будућност, без лажи, превара и мржње, али и да буду спремни да бране своју земљу. Ми резервну земљу немамо. Имамо само ову нашу дивну Србију и дивне људе у њој. Стихови Васка Попе су наша порука: „Љубиш ли стопалом земљу – дођи, газиш ли је врати се, путниче!” , рекао је о свој 57.  књизи академик Жељко Зиројевић.

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.
WordPress PopUp Plugin