fbpx
spot_img

Barski festival knjige

U organizaciji Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore i Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano u Baru je održan prvi Barski festival knjige.

Festival je organizovan na Šetalištu kralja Nikole, ispred Dvorca kralja Nikole i trajat će do prvog septembra.

Svečanom otvaranju prisustvovali su pjesnici Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ zajedno sa gostima tj. učesnicima Četvrtog međunarodnog festivala „Pjesnik – Svetionik“, kao i mnogobrojni građani Bara i turisti. Radomir Uljrević ispred Udruženja izdavača i knjižara CG nije mogao prisustvovati zbog učešća na književnoj smotri u Rumuniji. Goste je ispred Nekazanog pozdravio Labud Lončar, predsjednik udruženja.Ispred grada Bara goste je pozdravila i svečano otvorila festival knjige, Predsjednik Skupštine opštine Bar Milena Božović. Ona je biranim riječima pozdravila organizatore i njihove goste sa akcentom da je gradu Baru potrebna ovakva manifestacija i da će se postarati da naredne godine ova manifestacija bude uvrštena ukulturni priogram grada i bit će ranije pokrenuta kako bi grad upotpunio turističku i kulturnu ponudu. Posebno je pozdravila goste Nekazanog tj. pjesnike iz zemalja okruženja: Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Holandije, kao i domaće stvaraoce.

Nakon toga na šetalištu je priređen svojevrstan umjetnički perfomans gdje su pjesnikinje Nada Karadžić i Snežana Ćosić sa svojim kolegom Goranom Matićem iz Beograda govorile svoje pjesme i aforizme na oduševljenje publike. Goran Matić je od ranije poznat Barskoj publici jer je prije dvije godine „Nekazano“ organizovalo njegovu promociju u Baru, na zadovoljstvo ljubitelja savremene poezije.

Festival će nastaviti sa svojim radom do prvog septembra predstavljajući svake noći po jednog stvaraoca iz Bara i regiona sa početkom u 20.00h. Promocije će se održavati na Šetalištu kralja Nikole ili ispred Dvorca kralja Nikole.

Labud Lončar
Labud Lončar
Labud N. Lončar, rođen je 1964.god. u Ivangradu, današnje Berane. Pjesnik, prozni pisac i kolumnista. Bavi se pisanjem poezije i proze. Organizator mnogih kulturnih manifestacija i promocija. Osnivač i predsjednik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara. Član je Udruženja književnika Srbije i međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara, kao i mnogih drugih Udruženja književnika putem društvenih mreža. Zastupljen je u tridesetak domaćih i stranih antologija i zbornika. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. Pjesme su mu prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, ruski, rusinski, makedonski I bugarski jezik. Objavio je pet knjiga poezije: „Rođenje suze“, „Ostavljanja“, „Na poleđini sna“, „Ako prećutim pjesmu“I “Sidro noći” kao i knjigu kratkih priča „Svako ostavi neki trag“. Osnivač je i urednik časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“, kao i časopisa za haiku „Nekazano“ ujedno je i osnivač i glavni urednik portala za kulturu iumjetnost „Nekazano“. Osnivač je Festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“. Živi i stvara u Baru