fbpx
spot_img

XXII Internacionalni JazzFest Kragujevac

Internacionalni džez festival Kragujevac, jedan od retkih festivala ovog tipa u Srbiji koji se 22 godine održava bez prekida. Već 22 godine dovodimo u Srbiju džez muziku i predstavljamo je domaćoj publici. Ovogodišnji moto festivala je STVARNOST, želimo da istaknemo potrebu i važnost održavanja kulturnih događaja i u vreme neizvesnosti i globalne krize.

XXII Internacionalni džez festival predstaviće publici savremenu evropsku džez scenu. Tokom tri dana u  Kragujevcu će nastupati muzičari iz Danske, Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije, Albanije i Austrije. Festival će publici tokom tri dana predstaviti razne stilove džeza, od klasičnog do fusion, eksperimentalnog, crossovera, etno džeza. 

 

GLAVNI PROGRAM
27–29. avgust 2021.

 

  1. 8. petak, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

20:00  Matija Dedić, Hrvatska

21:00  „Kako se sluša džez?!“ 

radionicu vode dr um Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov, Srbija

(ulaz na radionicu je besplatan)

23:00  jam session u UMMUS-u

 

  1. 8. subota, Garden stage/ Knežev arsenal

20:00  Girls in Airports, Danska

21:00  Kanton6, Severna Makedonija

22:00  Antonie, Severna Makedonija

23:00  jam session

 

  1. 8. subota, Garden stage/ Knežev arsenal

19:00  Albanian Jazz Society, Albanija

20:00  Bosque Sound Community, Srbija

21:00  KK trio, Austrija / Srbija

22:00  EKLEKTIK Orkestra, Srbija

23:00  jam session

Prateći program omogućiće posetiocima da sagledaju džez kroz prizmu drugih umetnosti, a kroz interaktivne muzičke radionice publika će od eminentnih predavača saznati više o tome „Kako se sluša džez?!“, ali i imati mogućnost da se upozna sa osobenostima sevdaha kroz radionicu „Balkanski zvuk“. Nakon sve tri večeri glavnog programa biće organizovan jam session, gde će publika moći da uživa u slobodnoj džez interpretaciji.

 

PRATEĆI PROGRAM

 

od 25. 8. Garden stage/ Knežev arsenal

postavka fotografija „Jazz on the road“ i 

jednokratnih kostima „Jazz u doba korone“, Marina Ilić, „Marinia“

 

  1. 8. petak, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

21:00  „Kako se sluša džez?!“ radionica namenjena publici
radionicu vode dr um Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov, Srbija
(ulaz na radionicu je besplatan)

 

  1. 8. subota, Muzička škola „Dr Miloje Milojević“

10:00  „Balkanski zvuk“ predavanje i aktivna radionica 

radionicu vodi Damir Imamović, BiH

** aktivna radionica namenjena je profesionalnim pevačima uz neophodnu prijavu za učešće:
[email protected]

Ulaznice za Festival možete nabaviti online putem sajta www.tickets.rs, cena dnevnih ulaznica je 800 dinara, a komplet karata za tri festivalske večeri iznosi 2000 dinara.

Organizator će poštovati sve zvanične preporuke i  sprovesti preporučene mere u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19, a kako bi i publika i izvođači mogli bezbedno da dožive atmosferu Festivala.

„Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji našeg projekta obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje.”

XXII Internacionalni džez festival u Kragujevcu organizuje „ArtKvart“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Grada Kragujevca, Ambasade Danske u Srbiji, Ambasade Republike Hrvatske, Austrijskog kulturnog foruma.

Više informacija o programu na www.ijfk.info i Facebook stranici  Festivala www.facebook.com/JazzFestKragujevac 

GLAVNI PROGRAM

 

  1. avgust, petak, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

 

20:00  Matija Dedić, Hrvatska

 

Matija Dedić je džez pijanista i kompozitor. Rođen u poznatoj umetničkoj porodici, rano je ušao u svet muzike i to kroz klasičnu muziku. Školovao se na prestižnoj džez akademiji u Gracu, a po povratku u Hrvatsku postiže veliki uspeh na regionalnoj muzičkoj sceni. 2004. objavljuje album „Tempera“, na kome se nalazi dvanaest pesama Zlatana Stipšića Gibonnija. Godinu dana kasnije objavljuje album „Drugi pogled“ u kojem su sadržane najpopularnije kompozocije njegovog oca, Arsena Dedića. Izdao je još nekoliko albuma, a poslednji „INFLUENCEs“ izdaje 2019. Piše za pozorište i televiziju, dobitnik je više prestižnih nagrada u oblasti džez muzike, a kragujevačkoj publici predstaviće se muzičkim projektom „Matija svira Matiju“.

 

  1. avgust, subota, Garden stage / Knežev arsenal

20:00  Girls in Airports, Danska

 

Džez kvartet iz Kopenhagena nam donosi slobodni duh i specifičan skandinavski lirski džez. Bend čine četvorica veoma različitih i kreativnih muzičara – Martin Stender na saksofonu, Mathias Holm klavijature, Victor Dybbroe perkusije i Anders Vestergaard na bubnjevima. Harizmatični nastupi učinili su ih jednim od najzanimljivijih bendova na međunarodnoj džez sceni. Danski sastav je do sada objavio 6 albuma, a saradnju sa big bendom Aarhus Jazz Orchestra zabeležili su na albumu „Leap“. Publici IJFK-a predstaviće novi album „Dive“ koji je izašao u novembru prošle godine. 

 

21:00  Kanton6, Severna Makedonija

 

Bend iz Severne Makedonije donosi nam zanimljiv džez izraz – elektronski krosover. Zasnovan na plesnom ritmu, Kanton6 nadograđuje improvizacije uživo muzičkom ili bilo kojom drugom idejom: lažna mitologija, lukava upotreba etna i stalni priliv kvalitetnog džeza. Poslednji album „Jazzus“ izdali su u julu 2021, bogatog izraza, smeo, prava muzička avantura koja će vam se uživo predstaviti. Bend čine Mirko Popov (mašina i glas), Siniša Evtimov (klavijature, gitara), Vladan Drobicki (trombon).

 

22:00  Antonie, Severna Makedonija

 

Svestrani umetnik – perkusionista, bubnjar, multi instrumentalista, kompozitor i producent, Antonie nam dolazi iz Skoplja, Severna Makedonija. Njegov poslednji solo projekat nazvan „AVP“ zamišljen je kao serija studijskih albuma koji će predstaviti različite stilove i žanrove. Prvi album u ovoj muzičkoj seriji donosi nam džez sa elektronskim i ambijentalnim zvukom. U srži zasnovan na živom nastupu – one man show koji iskazuje magičnu jedinstvenost marimbe i vibrafona pomešanih sa klavirom, basom, perkusijama i drugim instrumentima. Antonie ruši granice žanra eksperimentišući i kreirajući novi zvuk.

  1. avgust, nedelja, Garden stage / Knežev arsenal

 

19:00  Albanian Jazz Society, Albanija

Jedan od najpopularnijih džez sastava u Albaniji, čine ga ugledni muzičari iz Tirane – pijanista i kompozitor Gent Rushi, saksofonista i flautista Ermal Rodi, bubnjar Emiljan Dhimo i kontrabasista Roni Gjura. Zajedno sviraju 10 godina, a njihova muzika se sastoji od širokog spektra isprepletenih stilova, uvek sa specifičnim bojama savremenog balkanskog džeza. Kvartet AJS je osnovao prvo udruženje albanskih džez muzičara. Svake godine organizuju događaj „Balkan Jazz ShowCase“ gde učestvuju muzičari sa Balkana, i šire. Na svakom koncertu kvarteta AJS oseća se snažna energija koju publici prenose kroz svoje temperamentno i virtuozno muzičko izvođenje.

 

20:00  Bosque Sound Community, Srbija

Bosque Sound Community je fussion jazz sastav iz Beograda, njihova muzika je zasnovana na klasičnom instrumentalnom džez–rok idiomu. Članovi benda su Miloš Bosnić (bend lider, basista i kompozitor), Dušan Petrović (saksofonista), Stevan Milijanović (klavijaturista), Aleksa Milijanović (bubnjar) i Aleksandar Radulović (perkusionista). Bend postoji od 2015. godine i iza sebe ima dva oficijelna muzička izdanja, „Four noble truths” iz 2015. i „Escape From Urumchi“ iz 2019, dok je treće u pripremi i izlazi u toku ove godine. 

 

21:00  KK trio, Austrija / Srbija

Akustični trio čine Katarina Kochetova (klavir), Clemens Gigacher (kontrabas) i Bogdan Đurđević (bubanj). Trio mladih i talentovanih muzičara koji žive i rade na relaciji Beč–Beograd donosi nam moderni zvuk džeza inspirisan stvaralaštvom Ambrose Akinmusire-a, Gerlad Clayton-a, Harish Raghavan-a … Do sada su svirali sa poznatim imenima domaće i inostrane džez scene, dok će se publici IJFK-a predstaviti autorskom muzikom i sa par džez standarda u sopstvenom aranžmanu.

 

22:00  EKLEKTIK Orkestra, Srbija

Muzički projekat nastao u oktobru 2018. u Kragujevcu koji broji 13 članova na sceni. Primarni pogon ovog sastava je eklektika, što se jasno vidi u odabiru instrumenata. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas. Kao vezivo, tu su perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk. Članovi ansambla variraju od mladih klasičnih i džez muzičara, preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih muzičara. Izvodiće autorske kompozicije lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, sve to kroz harmonske boje džeza. 

 

Radionice

 

  1. avgust, petak, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

 

21:00  „Kako se sluša džez?!“, dr um Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov, Srbija

Zašto džez muzika privlači tako veliki broj poštovalaca širom sveta i šta je ovu muziku napravilo umetničkom muzikom XXI veka? Tajne džeza će razotkriti naši poznati džez umetnici – dr um Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov, uz učešće studenata Odseka za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Predavači će prisutnu publiku upoznati sa pojmom i osnovnim karakteristikama džez muzike; specifičnom ritmikom i konstantnim ritmičkim pulsom/svingom; muzičkim instrumentima koji čine ritam sekciju i drugim grupama instrumenata; imrovizacijom, izvorom materijala i okvirom za improvizaciju, slobodom izvođenja i komunikacijom kao osnovnom karakteristikom džeza, te osnovnim funkcijama i ulogama muzičara u džez bendu. Publika će moći da kroz živo izvođenje džeza, kreativni kontakt sa muzičarima i sama učestvuje u stvaranju muzike.

 

Ulaz na radionicu je slobodan.

 

  1. avgust, subota, Muzička škola „Dr Miloje Milojević“

 

10:00  „Balkanski zvuk“, Damir Imamović, BiH

Predavanje i aktivna radionica deo su projekta SevdahLab – Obrazovni projekat Damira Imamovića započet 2010. godine, „putujuća laboratorija sevdaha“ posvećena istoriji i estetici ovoga žanra, gde u formi interaktivnih predavanja i radionica Damir objedinjuje istraživačku i muzičku stranu svoga rada. Ne zadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shvatanja, SevdahLab često postaje kreativna radionica koja povezuje teoriju i praksu.
Damir Imamović je jedan od začetnika novog sevdaha, autor i izvođač, do sada je izdao sedam albuma, piše muziku za pozorište i film, a autor je i knjige Sevdah: Muzičko putovanje kroz tri stoljeća (2016). Proglašen je „Najboljim muzičarem Evrope“ (2021) od strane uglednog britanskog magazina „Songlines“.

 

*aktivna radionica namenjena je profesionalnim pevačima uz neophodnu prijavu na e-mail [email protected] 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.