fbpx
spot_img

Bezbednost mladih na Internetu – I deo

Roditelji i staratelji

 

Internet deci i mladima nudi fantastične mogućnosti za otkrivanje, povezivanje i kreiranje. Međutim, prilikom korišćenja Interneta postoje i rizici. Na primer, to je otvoreni prozor u svet koji takođe pripada odraslima i sadrži neodgovarajuće materijale za decu.

Kako roditelji mogu da pomognu deci da smanje ove rizike? Nema jednostavnog odgovora – rizici su različiti i zavise od uzrasta deteta i poznavanja rada na računaru.

Najvažnije je učiniti lične podatke bezbednim na računaru, tj. zaštiti računar od virusa i stalno nadograđivati softver. Što se same dece tiče, možete poboljšati bezbednost podataka pomoću postavki filtera i opcija filtriranja sadržaja koje su dostupne u većini programa.

Naravno, važno je da računarska oprema radi ispravno. Za decu i mlade Internet je pre svega društveno okruženje u kojem mogu sresti prijatelje, ali i nepoznate osobe. Na mreži možete biti uznemiravani, pretrpeti nasilje ili čak zloupotrebljeni. Verujem da je najbolja zaštita osloniti se na zdrav razum. Od presudne važnosti je obavestiti decu o opasnostima na Internetu tako da se ponašaju na bezbedan način, kao i biti na raspolaganju za razgovor o bilo kojim problemima koja deca imaju prilikom korišćenja Interneta.

Izvor: Časopis za nastavnike „Partner u učenju“
Prethodni tekst
Sledeći tekst
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.