fbpx
spot_img

Bezbednost mladih na Internetu – VII deo

Neposredna razmena poruka (MSN Messenger, ICQ itd.)

Kao i sobe za ćaskanje, program za neposrednu razmenu poruka omogućava ćaskanje u realnom vremenu. Jedina razlika je što možete da birate sa kojom osobom želite da razgovarate. Program prikazuje koji od vaših prijatelja su trenutno na mreži, a možete pozvati jednog ili više njih na privatno ćaskanje. Takođe možete deliti datoteke kao što su fotografije, audio ili video klipovi, igrati igre zajedno ili upućivati telefonske ili video pozive.

Tehnologija neposredne razmene poruka nosi sa sobom iste rizike kao i e-pošta i ćaskanje. Korisnik može otvoriti datoteku priloga ili vezu koja sadrži virus, špijunski softver ili materijal sa neodgovarajućim sadržajem za decu. Ukoliko poznajete drugu osobu u „stvarnom životu“, ćaskanje na mreži je mnogo bezbednije. Razgovori neposrednom razmenom poruka su uvek privatni i vi kontrolišete ne samo sa kim razgovarate, već i dužinu razgovora.

Diskusije možete učiniti bezbednijim podešavanjem postavki programa za neposrednu razmenu poruka kao što je navedeno ispod.

Kada prvi put koristite program, morate odrediti svoj korisnički profil. Nemojte koristiti podatke koji vas identifikuju, budući da će vaš profil videti svi korisnici. Većina diskusionih grupa i igara na mreži će zahtevati korisnički profil. Na njih se odnose ista uputstva.

Izbor osoba za komunikaciju
Ćaskanje je najbezbednije sa osobama koje već poznajete. Međutim, svako može poslati poruke vašem detetu. Ovi programi imaju listu kontakata koja vam omogućava da dodate imena korisnika sa kojima želite da razmenjujete poruke. Da biste sprečili slanje poruka vašem detetu od strane nepoznatih osoba, možete prilagoditi postavke programa da blokiraju kontakt sa bilo kim ko nije na listi. 

Tražite od deteta da vam pokaže listu kontakata i da vam kaže koga poznaje u „stvarnom životu“ a koga je upoznalo na mreži. Tako ćete bolje znati sa kim vaše dete razgovara na mreži.

Čuvanje razgovora
Razgovore na mreži možete sačuvati. Ukoliko ostali korisnici vide da to radite, to može povećati bezbednost vašeg deteta. Ukoliko ljudi ćaskaju na mreži i znaju da se razgovori čuvaju, obično su obazriviji prilikom diskusija. Možete čuvati pojedinačne razgovore ili podesiti program da automatski čuva sve razgovore.

Neposredna razmena poruka (IM) – zabava za celu porodicu 
Neposredna razmena poruka nije samo za decu i mlade: veliki broj preduzeća koristi neposrednu razmenu poruka za komunikaciju među zaposlenima. Na primer. Ukoliko se vaše dete povezuje sa mrežom posle škole, a vi ste na poslu, možete međusobno razmenjivati poruke i uštedeti na troškovima telefonskog računa. Takođe možete pratiti kako dete koristi Internet – IM program će vas obavestiti kada se vaše dete prijavi.

Izvor: Časopis za nastavnike „Partner u učenju“

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.