fbpx
spot_img

Biblioteka igračaka: za radost i sreću romske dece

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Zahvaljujući projektu „Biblioteka igračaka“, mali Romi iz okoline Kragujevca mogu da uživaju u svim čarima koje nosi detinjstvo, da se druže i uče sa svojim vršnjacima.

Da li ste znali kakav je položaj Roma u Srbiji, i mališana ove populacije? Realnost je da ne postoji čak ni precizan podatak o tome koliko zapravo ima Roma u Srbiji, a tek ne nekih drugih temeljnijih podataka o uslovima ranog razvoja ovih mališana.

Ipak, prema poslednjem popisu stanovništa, zna se da svaki treći Rom ima završenu osnovnu školu, oko 7,2% srednju, dok višu ili visoku stručnu spremu poseduje tek 0,28% pripadnika romske nacionalne manjine. Nažalost, ostatak koji nije uključen u ove statističke podatke najčešće je prinuđen da prosi po ulicama i preživljava kako zna i ume.

N

Humanitarne organizacije, kao što je „Romanipen“, bore se za prava romske dece i nastoje da omoguće najmlađima da se uključe u proces obrazovanja i u ostale društvene tokove. Fondacija „Novak Đoković“ prepoznala je istrajnost i plemenitost te borbe i svojevremeno podržala projekat Biblioteka igračaka donacijom za mališane u okolini Kragujevca.

Tako mali Romi napokon mogu da uživaju u svim čarima koje detinjstvo nosi i da se druže i uče sa svojim vršnjacima. Ovim programom smo obradovali ne samo decu već i njihove porodice koje nisu u prilici da im obezbede igračke, didaktičke setove, knjige, bojanke. Nadamo se da će ovo doprineti i procesu njihove edukacije i dati im nadu da nisu zaboravljeni i isključeni.

N

Uostalom, da smo na dobrom putu videli smo onog dana kada smo otišli da posetimo ove mališane. Uzbuđena deca iz okoline Kragujevca strpljivo su čekala da stigne kamion sa igračkama. Neki su zapitkivali kada će doći, neki su već uveliko zamišljali kako se igraju. Kada je kamion stigao i jednom kratko zatrubio, sva deca su kao po komandi skočila i nastala je radosna graja i metež.

Veliki broj dece romske populacije nema priliku da uživa u svim blagodetima kao njihovi vršnjaci u većim sredinama, pa je biblioteka igračaka sa logom Novaka Đokovića došla u Kragujevac da im donese radost i osmehe.

Ja ću da se igram slagalicama, a posle ću da napravim dvorac – rekao je jedan od mališana, dok su ostali zadivljeno gledali u pravcu mora igračaka koje su se prostirale pred njima.

Neki su crtali po interaktivnim tablama, drugi su pravili figure od kockica, a treći su bojili i brojali. Uz pomoć vaspitača i animatora deca su uživala u svim igračkama, a kasnije ih vraćala na mesto kako bi i ostali drugari mogli da uživaju.

Baš su lepe ove kockice, ima ih u svim bojama! I ove životinje su lepe – rekla je jedna devojčica, dok se igrala sa ostalim drugarima.

N

Klincima osmeh nije silazio sa lica, baš kao ni roditeljima koji su ih doveli kako bi se poigrali sa ostalim drugarima. Upravo ti osmesi su bili najdragoceniji za organizatore akcije i sve koji su bili prisutni. Zadovoljstvo i iskreno oduševljenje ove dece bili su najveći razlog zbog koga ovakve stvari dobijaju pun smisao.

Denise, šta ti se najviše sviđa od igračaka? – pitala je vaspitačica Emina jednog od mališana koji je vredno sklapao zamak od gumenih delova.

Pa ja bih voleo da se igram i ovim autićima, pa onda i da crtam po tabli – odgovorio je mali Denis.

Na drugoj strani nekoliko klinaca zanimalo se društvenim igrama. Raširili su table i bacali kockice u igri „Ne ljuti se čoveče“. Niko se nije ljutio, već su se svi smejali tokom igre i bacanja kockica. Njima su se pridružili i roditelji koji su ih sve vreme „bodrili“.

Didaktičke igračke, kojima su se mališani najviše igrali, izuzetno su važne kako bi ova deca učila i istovremeno uživala. One su važne za njih dok su u ranijem uzrastu kako bi se intelektualno razvijali i sazrevali. Ovde je podjednako angažovana i emocionalna strana kod dece, pa se kroz rad sa drugarima razvija saradnja i tolerancija.

Nažalost, didaktičke igračke često su nedostupne deci romske populacije zbog teškog materijalnog stanja njihovih roditelja i nemaštine u kojoj žive.

N

Romi su zajednica o kojoj se ne vodi dovoljno računa, oni su prepušteni sami sebi i u teškim uslovima preživljavanja igračke je gotovo nemoguće priuštiti. Ukoliko deca nisu u prilici da se edukuju, veća je verovatnoća da će se okrenuti kriminalu i ostalim neprihvatljivim oblicima društvenog ponašanja. Zato ih moramo učiniti neodvojivim delom našeg društva.

Zadovoljstvo i razdraganost koji su bili vidno primetni kod dece su nas nadahnuli i ulili nam novu snagu da nastavimo da im obezbeđujemo sredstva koja će njihovo detinjstvo učiniti nasmejanijim i bezbrižnijim. Pomaganje i podrška pomoći će im da odrastu u pametne, dobre i vredne ljude koji će imati osećaj za solidarnost i humanost.

Mali Romi i njihove porodice moraju više da budu uključeni u društvo i uživaju sva prava koja imaju i ostali državljani Srbije. Slika po kojoj članovi romske manjine imaju životni standard ispod svakog proseka mora da se promeni na bolje. Oni su, uglavnom, siromašniji, imaju kraći životni vek za oko deset godina i vrlo često su izloženi diskriminaciji. Stoga moramo da se potrudimo da im obezbedimo lepšu i svetliju budućnost i uključimo ih u svaki segment svakodnevice.

Svetski dan Roma je 8. april. Pružimo im šansu da budu ravnopravan deo društva, podržimo inkluziju i prihvatimo ih kao što i oni prihvataju nas. Fondacija „Novak Đoković“ će nastaviti da pomaže razvoj romske zajednice, a poziva i sve druge da nam se pridruže u ovom humanom projektu.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.