fbpx
spot_img

Filmu „Izgrednici“ Gran pri 47. „Sofesta“

Gran pri 47. Filmskog festivala „Sofest“ pripao je filmu „Izgrednici“ u režiji Dejana Zečevića, saopštio je žiri na zatvaranju festivala u Sopotu.

Foto: Youtube Printscreen - Taramount
Foto: Youtube Printscreen – Taramount

Žiri u sastavu: Hristina Popović (predsednik), Bojan Vuletić i Igor Đorđević primetio je da je strah jedan od glavnih motiva koji danas pokreće svet, a da Zečevićevo ostvarenje „estetikom film noara i trilera, izuzetne vizuelne poetike, na najbolji način govori o ovoj univerzalnoj i aktuelnoj temi: živeti u strahu, odupreti se pravilima i mehanizmima straha“.

„Hrabro, beskompromisno i iskreno, autori su spojili temu, ideju i formu u uzbudljivo i originalno umetničko delo“, obrazložio je žiri svoju odluku da najboljim filmom 47. „Sofesta“ proglasi „Izgrednike“.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Lazaru Bodroži za debitanstki film „Ederlezi Rising“ koji, prema oceni žirija, predstavlja revolucionarni iskorak u srpskoj kinematografiji kada je u pitanju mešavina žanrova.

„Od naučno-fantastičnog, egzistencijalističkogi ljubavnog filma, pa do visoko estetizovane, kamerne drame, minimalističke estetike, autori, konzistentno i stilski ujednačeno prave izuzetan balans između strogog žanrovskog i snažnog autorskog pristupa“, navedeno je u obrazloženju.

Nagrada „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu dodeljena je Jovani Gavrilović za „autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava, hrabru interpretaciju lika Jovanke, kojom je na malom prostoru uspela da izvede bravuru i celom film („Horizonti“ u režiji Svetislava Dragomirovića) da novu dubinu i kvalitet, dokazavši da male uloge mogu i te kako biti značajne“.

Nagrada „Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Radovana Vujovića za nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika Aleksandra (film „Izgrednici“), nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina“.

„Selekcijom glumačkih postupaka, sa velikim osećajem za meru i znalačkim vođenjem lika kroz film, Vujović nas i ovom ulogom uverava da spada u red vrsnih glumca“, istakao je žiri.

Specijalno priznanje stručnog žirija pripalo je Marti Bjelici za ulogu u filmu „Izgrednici“.

Nagrada publike pripala je filmu Predraga Velinovića „Nigde“ kojim je otvoren „Sofest“ 3. jula, od kada su prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskoj selekciji.

Izvor: b92.net

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.