fbpx
spot_img

Bioshock 2

Prvi BioShock je ispricao pricu o podvodnoj utopiji zvanoj Rapture – gradu kojeg je pogodila tragedija nakon neuspelog eksperimentisanja sa genetskom strukturom njegovih stanovnika.BioShock je igrace uspio privuci zanimljivim spojem FPS i RPG zanrova, sto je dakako, za sobom povuklo i dobar financijski rezultat. Nastavak zato nije bio upitan.

Ovaj put igra nas u pricu hronosloki smesta osam godina nakon dogadaja prvog BioShocka. Rapture se u ovom vremenu i dalje muci sa svojim mutiranim Splicer-ima, ali stanje anarhije prekida Sofia Lamb. Doticna za razliku od svog prethodnika Andrewa Ryana napredak vidi u snazi kolektiva, a ne pojedinca, i zajedno sa svojim poremecenim pomocnicima planira preporod utopijskog mesta.

Za tu svrhu odgaja privatnu vojsku velikih sestara (Big Sisters) koje ponicu od malih sestrica (Little Sisters) iz prvog BioShocka. Kakogod, Subject Delta, prototip velikog tate (Big Daddy) koji je zasluzan za cuvanje male sestrice nadje se na putu Sofie Lamb pa mu ona oduzima njegovu sticenicu Elenor, naredujuci mu samoubistvo. Ali Delta se nakon njega budi u Vita komori, a njegova Elenor telepatski mu porucuje kako je mora hitno pronaci, inace mu sledi smrtonosna procedura koja se aktivira ako se Big Daddy previse udalji od Little Sister.

Prva veca razlika primetna je u nacinu koristenja plazmida.Dok smo u prvom BioShocku mogli koristiti tek plazmid ili oruzje, u dvojci to mozemo ciniti istovremeno putem svojevrsnog ‘dual wielding-a’. Ovo svakako pozdravljamo iako takav sistem kontrola zahteva privikavanje. Postava plazmida dozivjela je tek nekoliko izmzena, pa su isti sada puno bolje organizovani. Interakcija sa Malim Sestrama takodjer je dozivjela prosirenja. Naime, posto sada upravljamo Big Daddy-em, sestricu mozemo ‘usvojiti’ kako bi zaradili nesto ADAM-a pre nego sto je spasimo ili unistimo.

Bas kao i u prethodnoj igri, spasavanje djevojcice donosi pola ADAM-a, a zrtvovanje citav iznos. Ali u BioShocku 2 ova moralna dvojba dobija jednu novu dimenziju. Naime, naizgled profitabilnija opcija zrtvovanja devojcice dvosekli je mac jer moze prizvati Velike Sestre – kudikamo agilniju i opasniju verziju metalne grdosije. A kad ova sestra dodje, bjezanja nema – pratice vas citav nivo dok je ne smirite.

Sta reci o audiovizualnoj strani ovog naslova? Pa, nista sto vec sami ne biste mogli zakljuciti. I ona je ostala ista. Unapredjeni Unreal 2 engine (Unreal 2.5) i dalje pokrece igru i svoj posao radi vise nego dobro u vidu optimiziranosti i prezentiranja podvodnog sarenila. Zanimljivo je i to kako je PC verzija uz engine zadrzala i widescreen probleme koji su osramotili prethodnika.

BioShock 2 nije losa igra, stovise – definitivno je naslov koji mozemo preporuciti onima koji vole ovaj tip igara. Ali smatramo kako je kao nastavak jedne velike igre trebao doneti mnogo vise. Igra je i dalje zabavna, ali ne jednako kao i prvi put.

A ako pak niste igrali original, jos je realnija mogucnost da vam u nastavku veliki dio igre nece biti zanimljiv jer se nadovezuje na prvi deo. Zato dobro razmislitee ukoliko nameravate nabaviti BioShock2.

Izvor: pcvideoigre.rs

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.