fbpx
spot_img

Blagoslovena “Životna traganja” Natalije Tanje Novaković

U multimedijalnoj Sali KIC Budo Tomović, u Podgorici a u organizaciji Međunarodnnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” odrtažana je promocija knjige “Životna traganja” autorke Natalije Tanje Novaković. Moderator večeri bila je Anika Vuletić, pjesnikinja iz Podgorice.

Posle uvodnih pozdravnih riječi moderatorke večeri Labud N. Lončar, pjesnik – recenzent knjige i izdavač pozdravio je prisutne i zahvalio se prisutnima na posjeti, a posebno KIC Budo Tomović na pomoći za realizaciju ove večeri napominjući da je ovo veče bilo zakazano još za 2020. godinu ali je ono zbog kovid epidemije odlagano do sada. Zahvalio se  i brojnim portalima i dnevnim novinama zbog najave i praćenja ove večeri. Nakon toga  je pročitao izvode iz obimne recenzije knjige ističući:” Natalija Novaković je u svom zrelu dobu posle dokazano kvalitetnog i stvaralaštvom ispunjenog života, a posle odlaska u penziju, nastavila da stvara i ne staje da stvara do danas. Niti će stati do kraja! Njena platna kojima je oslikavala svoje  najljepše snove nastavila je da oslikava pjesmom oslikavajući riječima svjetlost, snove i sva snoviđenja. I to odlično, tako da nema razlike između njenih slika stvaranih slikarskom četkom i onih slika koje prostire i nudi bez imalo sebičnosti i straha našoj mašti kroz stihove koji malo koga mogu ostaviti ravnodušnim.

U iščekivanju još nekog lijepog iznenađenja, kojima je inače sklona, završavam ovaj pregled njenog rukopisa i toplo ga preporučujem čitaocima u nadi da će oni ( a i ja) do kraja moći da shvate veličinu njenog bića.

I na kraju, Natalija nastavlja uspravno, ali bez gordosti, da hoda pred svim stvaraocima, slikarima, pjesnicima i pjevačima mada ne bez žaljenja za onim što je prošlo i što prolazi…“

Zatim je  Anika Vuletić, moderatorka večeri, pozvala svoje i Natalijine prijatelje pjesnike da govore autorkine stihove iz knjige. Stihove iz knjige govorili su autorkini prijatelji pjesnici Labud N. Lončar, Darko Bulić, Ana Ivančević, Maja Nikolić, Savka Gudović Parađina i Anika Vuletić.

Nakon toga publici se posle čitanja svojih stihova obratila autorka Novaković koja je probranim riječima zahvalila posjetiocima na posjeti koja je bila prepuna. U publici su bili prisutni čak i njeni učenici, Natalija je inače prosvjetni radnik u penziji. Tako, atmosferi nije mogao da odoli ni advokat Vladan S. Bojić, koji je kao njen učenik pročitao jednu njenu pjesmu kojom je opjevala svoju ljubav prema Metohiji. I njena unuka Isidora ponešena sjajnom atmosferom pročitala je par pjesama svoje bake.

 

Labud N. Lončar ispred Međunarodnog udruženja Nekazano, ispred udruženja,  uručio je Nataliji Priznanje za doprinos radu i afirmaciju Udruženja. Ovo priznanje se dodjeluje po prvi put u petogodišnjem postojanju udruženja Nekazano i govori o tome koliko je Tanja važna svom udruženju.

Kao kruna večeri uslijedilo je zajedničko fotografisanje i potpisivanje knjiga od strane Natalije Tanje Novaković, koja je svakom prisutnom gostu poklonila po jednu svoju knjigu, nakon čega je uslijedio bogat ketering i prijateljski razgovori, a druženje se nastavilo i u obliženjem kafeu, uprkos Podgoričkoj vreloj noći.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin