fbpx
spot_img

Bronzana medalja za Martina Mačkovića i Miloša Vasića na Svetskom kupu u Beogradu

Bronzana medalja za Martina Mačkovića i Miloša Vasića na Svetskom kupu u Beogradu! Martin Mačković i Miloš Vasić osvojili su bronzanu medalju na Svetskom kupu u Beogradu!

Izvor: Olimpijski komitet Srbije

Naši najbolji veslači i peti sa Olimpijskih igara u Tokiju, Martin Mačković i Miloš Vasić ostvarili su sjajan rezultat i osvojili su bronzanu medalju na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu koji se održava na Adi Ciganliji u Beogradu. Trke Svetskog kupa predstavljaju najprestižniju seriju trka u organizaciji Svetske veslačke federacije, a ostvareni rezultati na prvom Svetskom kupu obično najavljuju odnos snaga u svetskom veslanju u sezoni koja predstoji.

U sjajnoj trci, naši momci ostvarili su fenomenalan rezultat već na početku takmičarske sezone. Oni su trku završili u vremenu 6:22.32 iza Velike Britanije i Španije.

Naši momci od samog starta trke krenuli su sigurno i vrlo brzo su pokazali da su favoriti za najviši plasman. Već u prvoj četvrtini trke, posada Velike Britanije se izdvojila u odnosu na ostale učesnike trke, ali su odmah iza njih bio naš dvojac koji je imao sjajnu podršku gledalaca i navijača koji su se okupili na Adi Ciganliji, i pored veoma lošeg vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by World Rowing (@worldrowingofficial)


U drugoj polovini trke, Martin Mačković i Miloš Vasić pojačali su tempo i krenuli su da se probijaju do druge pozicije u ovoj trci. Međutim, poslednjih 200 metara pred cilj, posada dvojca iz Španije uspela je da se umeša u borbu za drugo mesto i u vrlo neizvesnoj borbi do samog kraja, uspeli su da završe ispred naših sjajnih momaka.

U konačnom plasmanu u ovoj disciplini, prvi su završili Oliver Vejn Grifit i Tomas Džordž iz Velike Britanije sa rezultatom 6:19.91. Na drugom mestu završili su Haime Kanaleho Pezos i Havier Garsija Ordonez koji su trku završili u vremenu od 6:21.17. Treći su, kao što smo već i napisali, završili naši momci sa vremenom 6:22.32.

Miloš i Martin nastavljaju dalje svoju takmičarsku sezonu, a serija Svetskog kupa nastavlja se već za nekoliko nedelja u Poznanju. Drugi Svetski kup održaće se od 17. do 19. juna 2022. godine.

Jovana Arsić na 6. mestu u skifu

Naša najbolja veslačica i učesnica Ollimpijskih igara u Tokiju 2020, Jovana Arsić napravila je takođe zapažen rezultat u svojoj disciplini – skif. Ona je u petak, prvog dana Svetskog kupa nastupila u prvoj kvalifikacionoj grupi u kojoj je zauzela drugo mesto iza posade Velike Britanije. Kako je u polufinale direktno odlazio samo prvoplasirani čamac iz svake kvalifikacione grupe, Jovana je morala svoje mesto u polufinalu da traži kroz repesaž.  Ona je samo nekoliko časova nakon kvalifikacione trke, veslala i repesaž trku gde je osvojila prvo mesto i kvalifikovala se u polufinale koje je održano u subotu, drugog dana Svetskog kupa.

Izvor: Olimpijski komitet Srbije

U polufinalu Jovana je imala izuzetno tešku grupu, ali je ona sjajnim nastupom uspela da osvoji treće mesto, što joj je donelo plasman u A finale. U A finalu, Jovana je hrabro započela trku, ali je na njen finalni plasman sigurno uticala i činjenica da je to bila njena četvrta trka u tri dana. Nakon 2000 metara, Jovana je završila na šestom mestu sa vremenom od 7:53.94 i na taj način zaokružila je sjajan nastup naših veslača na prvom Svetskom kupu ove godine čiji domaćin je bio glavni grad naše zemlje.

Rezultati Viktora Pivača i Aleksandra Filipovića

Našu zemlju na ovom takmičenju predstavljala su još dvojica izvrsnih veslača, a to su Viktor Pivač i Aleksandar Filipović. Njih dvojica nastupali su u muškom skifu. Oni su prvog dana Svetskog kupa nastupali u kvalifikacijama. Prvi je nastupio Aleksandar Filipović koji je bio učesnik prve kvalifikacione grupe u skifu. On je trku završio na drugom mestu što ga je odvelo direktno u četvrtfinale u ovoj disciplini. Viktor Pivač nastupio je odmah nakon Aleksandra u drugoj kvalifikacionoj grupi u okviru koje je trku završio na trećem mestu, što mu je takođe bilo dovoljno za plasman u četvrtfinale.

Izvor: oks.org.rs

Aleksandar i Viktor su se zajedno našli u prvom četvrtfinalu koje je bilo na programu istog dana. U ovoj trci, Aleksandar Filipović bio je uspešniji od Viktora Pivača osvojivši četvrto mesto, dok je njegov kolega iz reprezentacije završio na petom mestu. Ti plasmani, međutim, nisu bili dovoljni za plasman u polufinale, već je Aleksandar Filipović svoje takmičenje nastavio u C finalu, dok je Viktor Pivač veslao za plasman u okviru finala D.

Aleksandar Filipović završio je nastup na ovom Svetskom kupu na drugom mestu u finalu C sa vremenom od 6:56.25, dok je Viktor Pivač u D finalu zauzeo prvo mesto sa vremenom od 7:5.99.

Izvor: oks.org.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin