fbpx
spot_img

„Čegar“ organizovao veče poezije Labuda N. Lončara u sklopu međunarodne saradnje dva udruženja

Udruženje pisac Čegar organizovalo je veče poezije kniževnika Labuda N. Lončara iz Bara, predsjednika Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano. Veče je održano u niškom Domu vojske. Gost večeri bio je takođe i književnik Bratislav Petrović.

Goste je u ime udruženja Čegar pozdravila Ljubinka Buba Vranić, predsjednica udruženja, napominjući da ovo nije prvi put da se niška publika susreće sa ovom dvojicom književnika, posebno sa Labudom koji je mnogima od njih bio domaćin u Baru. On je posebno drag gost i izdavač koji je objavio nekoliko knjiga niškim autorima, pa čak i večerašnjem gostu Petroviću.

Nakon tih pozdravnih riječi zamolila je poznatu nišku pjesnikinju Mirjanu Svetozarević da preuzme vođenje programa i upozna prisutne sa biografijom i stvaralaštvom Lončara. Svetozarevićka je upoznala prisutne sa biografijom,  objavljenim djelima i aktivnostima Lončara sa posebnom akcentom na Festival ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“ i časopisom za kulturu i umjetnost koje isti sa svojim udruženjem organizuje i sprovodi u Baru, pet godina za redom. Zamolila ga je da on prisutnima objasni svoje aktivnosti kao i aktivnosti udruženja Nekazano a šta je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Najprije je pozdravio prisutne i zahvalio se na srdačnom a prije svega prijateljskom dočeku. Posebno se zahvalio svom dugogodišnjem prijatelju i saradniku Miroslavu Mišu Bakraču, počasnom doživotnom predsjedniku Čegra koji je i inicirao i organizovao ovaj književni susret.

U daljem govoru zahvalio se niškim književnicima Marini Adamović, Slavki Vojinović, Bratislavu Petroviću i Miroslavu Mišu Bakraču na povjerenju da Nekazano bude izdavač njihovih knjiga poezije i romana.

„Objavili smo njihove sjajne knjige na opšte zadovoljstvo a u pripremi je sjajna knjiga poezije niške pjesnikinje Suzane Tasić a očekujemo i rukopis knjige poezije Mirjane Svetozarević. Želio bih da napomenem da smo roman „Carigradski drun“ ovdje prisutnog našeg prijatelja Petrovića „Carigradski drum“ objavili i on je prodavan na kioscima sa štampom uz novine Dan, i u Baru za dva dana nije imao nijedan primjerak da se kupi. Koliko sam obaviješten isto je sa svim gradovima u Crnoj Gori. Saradnju nastavljamo i nadamo se istim i boljim uspjesima. Naravno, za neki dan objavit ćemo i poziv za novi broj časopisa Nekazano. A takođe, spremamo neka iznenađenja za sve članove Nekazano“, završio je Lončar i ondа po planu počeo je da  govori svoju ljubavnu poeziju.

Nakog toga, Milorad Mića Cvetković, zvani Melopoezija otpjevao je uz gitaru pjesmu „ Sudba“ autora Lončara a za koju je lično komponovao muziku. U nastavku večeri Bratislav Petrović, književnik, upoznao je prisutne sa svojim pomenutim romanom koji je objavilo Nekazano i u nastavku predstavio BBP. Bracinu Blam Poeziju. Poeziju u kojoj na duhovit način i na južnjačkom akcentu (Belopalanačkom) opisuje smiješne a i ozbiljne životne događaje i dileme. Kao treći dio večeri svaka prisutna pjesnikinja i pjesnik pročitali su po jednu svoju pjesmu kao poklon i pozdrav svom prijatelju i kolegi Lončaru.

Kao finalni dip večeri Milorad Cvetković je kao iznenađenje otpjevao, uz svoju gitaru, pjesmu Mirjane Svetozarević „Beli bagrem“ a na oduševljenje svih prisutnih. Nakon toga je uslijedilo potpisivanje i poklanjanje knjiga uz obavezno fotografisanje. Druženje je onda do kasno u noć nastavljeno u „Konobi“ i „Beerminghemu“ uz niške specijalitete odlično vino, priču i pjesmu!

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.