fbpx
spot_img

Četiri bronzane medalje za Srbiju na Prezident kupu u Istanbulu

Četiri bronzane medalje za Srbiju na Prezident kupu u Istanbulu! Osmi Prezident kup u organizaciji Svetske tekvondo federacije održan je u Istanbulu u periodu od 4. do 9. februara 2023. godine. Ovo je turnir G2 kategorije u tekvondou koji se boduje za olimpijsku rang listu za predstojeće Olimpijske igre Pariz 2024, pa je ovo bio dodatno važan turnir za sve takmičarke i takmičare.

Našu zemlju na Prezident kupu u Turskoj predstavljalo je četvoro takmičara, osvajača medalja sa Svetskog prvenstva u Gvadalahari, Nadica Božanić, Tijana Bogdanović, Stefan Takov i Aleksandra Perišić. Tekvondo reprezentacija Srbije donela je četiri bronzane medalje sa prvog velikog takmičenja u 2023. godini!

Aleksandra Perišić, Nadica Božanić. Tijana Bogdanović / Foto: TAS

Tijana Bogdanović na Prezident kupu u Istanbulu nastupala je u težinskoj kategoriji do 53kg. Tijana je u prvom kolu bila slobodna, dok je u drugom kolu pobedila takmičarku iz Turske, Salihu Kucuksolak. U četvrtfinalnoj borbi, naša tekvondistkinja savladala je predstavnicu Turske, Merve Dincel. Međutim, u polufinalu, Tijana je izgubila od takmičarke iz Španije, Laure Rodriguez Marquine, i tako došla do bronzanog odličja na ovom takmičenju.

Aleksandra Perišić, vicešampionka sveta, u kategoriji do 67kg u prvom kolu bila je slobodna, a u narednom kolu pobedila je takmičarku iz Turske, Silu Nur Gencer. U četvrtfinalu, Perišić je trijumfovala nad predstavnicom Turske, Ikrom Kayir. Potom, Aleksandra je u polufinalu izgubila od Belgijanke Sare Chaari, ali je na taj način osvojila bronzanu medalju za našu zemlju.

Nadica Božanić, svetska šampionka, u težinskoj kategoriji do 73kg u prvom kolu pobedila je takmičarku iz Turske Kubru Kiyi, dok je u narednoj borbi savladala predstavnicu Haitija, Avu Soon Lee. U četvrtfinalu, Nadica je pobedila takmičarku iz Turske, Huri Korkut, dok je u polufinalnoj borbi izgubila od Nemice Yanne Schneider, i tako stigla do bronzanog odličja na ovom takmičenju.

Stefan Takov / Foto:TAS

Stefan Takov u kategoriji do 74kg u prvom kolu bio je slobodan, dok je u drugom kolu pobedio takmičara iz Turske, Eray Capa. U osmini finala, Stefan je pobedio takmičara iz Španije, Juan Antonio Milan Canovasa. Takov je potom u četvrtfinalu savladao Belgijanca Jaouada Achaba. U polufinalnoj borbi, Stefan je izgubio od Iranca Amira Mohammada Bakhshi Kalhorija i tako osvojio bronzanu medalju na ovom takmičenju.

Izvor: oks.org.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.