fbpx
spot_img

Konan Simerijanac – II deo

www.midnightonly.com
www.midnightonly.com

     Pošto su ga se dosetili kao popularnog junaka priča iz periodičnog izdanja, Konan doživljava veliki procvat kao jedna od najprepoznatljivijih figura izdanja „Marvel Comics“ od 1970. do 1993., pri čemu na promociji njegovog lika rade npr. scenarista Roj Tomas i crtači Beri Smit i Džon Bušema (Buscema). Kao jedan od sporednih likova, a zapravo vrlo odvažna saputnica, i donekle suparnica, pojavljuje se Crvenokosa Sonja, koja je kasnije pojavljuje i kao glavna junakinja u sopstvenom serijalu (takođe iznikla iz mašte Roberta Hauarda; u originalu poznata najpre kao Red Sonya, posle se ipak ustalila kao Red Sonja). Popularnosti lika ovog robusnog tipa svakako su doprinela dva filma sa A. Švarcenegerom u naslovnoj ulozi (1982. i 1986.). Nešto manje zapaženo je prošao kao junak animiranih filmova, kao i u igranom  filmu „Konan varvarin“ iz 2011., u kome naslovnu ulogu interpretira Džejson Momoa. 

www.imgarcade.com
www.imgarcade.com

   Nakon izvesnog zastoja, kreiranje i objavljivanje novih izdanja o Konanu preuzima kuća „Dark Horse Comics“ (ugl. od 2003.) uz trud scenariste Kerta (Kurt) Busieka i ilustratora Kerija Norda, i drugi (npr. Timoti Truman povremeno i jedno i drugo, a tu je naravno i personal zadužen za bojenje i dr.)

   Konan zvanično spada u tipične junake priča o magiji i borbi (sword-and-sorcery hero) mada, osim očigledno fiktivnih istorijskih okolnosti te nešto

www.blackgate.com/
www.blackgate.com/

čarolije i pojave neobičnih spodoba, mislim da mnoge avanture imaju u suštini prilično realističan tok. Da se samo podsetimo, imali smio prilike da vidimo Konana kako se na pragu zrelih godina, manje ili više zasluženo, skrasio kao kralj Akvilonije (naziv po gradu u Italiji, a u ovoj fikciji označava civilizaciju na nekom prelazu od Rimskog carstva ka Franačkoj državi)

    Kao jedan od primera avantura u kojima dolaze do izražaja (ipak neupadljivo) neki elementi fantastike, kao i Konanova snaga zajedno sa njegovom domišljatošću, istakao bih epizodu kojoj se više ne sećam tačnog imena, ali prikazuje traganje za neobičnim kristaliziranim figurama i sukob sa nekadašnjim gusarom Borak-Šarakom, prikazanog sa nekom gvozdenom maskom; na kraju razbojnik biva i sam kristaliziran od zračećeg pogleda velikog kristalnog pantera, a da bi savladao i ovu neobičnu zver, Konan, takoreći nadljudskom snagom, izvaljuje šipku nekog kreveca za decu divova i te njome udara preostale šipke, dok se panter ne rasprsne od silnih akustičnih vibracija…

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.