fbpx
spot_img

Pregled najčešćih imena i prezimena u Srbiji

Da se do Ginisove knjige rekorda može doći samo zato što se zovete Milica i prezivate Jovanović, malo ko je verovao. Ipak, to je pošlo za rukom čak 256 žena tog imena koje su se okupile u Beogradu. Imate li razloga za „ljubomoru“ ili možda spadate među one koji mogu da se nadaju Ginisu? Donosimo vam pregled najčešćih imena i prezimena u Srbiji.

Lista najpopularnijih ženskih imena u Srbiji po dekadama

Lista najpopularnijih muških imena u Srbiji po dekadama

Dizajn: Jastra Jelačić, Ivan Simonović

 

Nomen est omen, rekla bi stara latinska izreka. Možda nije baš poseban znak da budete jedna u moru Milica Jovanović, ali možete da se pohvalite da ste oborile Ginisov rekord.

Milica je, i prema zvaničnim podacima, pobednica svih statistika i najviše žena u Srbiji nosi baš to ime.

Čak 20 godina u kontinuitetu, od 1991. do 2011. godine, Milica je bilo najčešće davano ime ženskoj deci na rođenju, sa izuzetkom 1997. kada je rođeno najviše Jovana, a Milice su morale da se zadovolje drugom pozicijom.

Prema podacima kojima raspolaže Republički zavod za statistiku, na drugom mestu najčešćih ženskih imena u Srbiji je Jelena (najpopularnije ime od sredine sedamdesetih godina do 1991. godine), a zatim slede Marija, Mirjana i Dragana.

Kada je reč o muškarcima, najveća verovatnoća je da upoznate Dragana (najviše beba rođenih pedesetih godina dobilo je baš to ime), ali ne bi bilo iznenađenje da vam se predstavi i kao Milan, na trećem mestu je Aleksandar, a zatim slede Zoran i Nikola (od 1992. do 2010. najpopularnije ime među bebama).

A među prezimenima Jovanovići su najbrojniji, odmah iza njih su Petrovići. Na trećem mestu najzastupljenih prezimena među Srbima su Nikolići, a onda slede Markovići i Đorđevići.

I sad dolazimo do glavnog dela, koje kombinacije imena i prezimena su najzastupljenije u našoj zemlji.

Milice Jovanović su već dobile potvrdu svoje popularnosti, ali bi na taj izazov mogli da odgovore i muški predstavnici. A prema podacima, to bi im najlakše pošlo za rukom ako se zovu Dragan Jovanović.

Na drugom mestu po brojnosti su Milice Petrović, na trećem Jelene Jovanović, a onda slede Milice Đorđević i Marije Jovanović.

Šesto mesto zauzimaju Milice Marković, sedmo Mirjane Jovanović, osmo Ljiljane Jovanović, deveto Jelene Petrović, a deseto Snežane Jovanović.

Kada je reč o muškim imenima u kombinaciji sa prezimenima, odmah iza Dragana Jovanovića je Zoran Jovanović, a onda slede Dragan Petrović, Aleksandar Petrović i Aleksandar Jovanović.

Šesto mesto zauzima kombinacija Zoran Petrović, sedmo Milan Jovanović, osmo Aleksandar Đorđević, deveto Milan Petrović i deseto Dragan Đorđević.

A ako vas nema na ovoj listi, ne očajavajte. Možda nas poslednji popis iznenadi i pokaže neke drugačije trendove. Kako nam je potvrđeno, Republički zavod za statistiku početkom naredne godine objaviće najnovije podatke o imenima i prezimenima prikupljene upravo na poslednjem popisu.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.