fbpx
spot_img

Crkve i manastiri: Manastir Morača

 

ortphoto
ortphoto

     Tamo gde vetrovi naporom donose miris mora, gde se oseća hladnoća crnogorskih brda, gde se vodopad Svetigora u svoj svojoj silini survava u prozirnu čistu reku, nalazi se zadužbina Stefana, sina Vukanovog, unuka velikog župana Stefana Nemanje. Manastir Uspenje presvete Bogorodice po imenu Morača u svoj svojoj lepoti stoji i dočekuje verni narod.
      Glavna crkva manastira Morača je jednobrodna bazilika sa kupolom. Ona pripada raškoj školi i baš kao i Studenica i Žiča impozantne je lepote, ali okružena prirodom koja ostavlja bez daha. Druga crkva ovog manastirskog kompleksa posvećena je svetom Nikoli. I jedna i druga crkva mogu se ponositi živopisom izvanrednog kvaliteta. „U krasoti odenute“ crkve se diče freskama Starca dana ciklusa proroka Ilije, ciklusa svetog Nikole, ali i mnogim drugima.
      Oivičen visokim zidom, ukrašen plavičastosivim granitom, blagoslovenim svetim mirom, manastir u svom svetlom mraku unutrašnjosti čuva jedan od najstarijih ikonostasa Srpske pravoslavne crkve.

srpskoblago
srpskoblago

      Sedmoipovekovna Morača, kao i svi naši manastiri trpela je na sebi muke osvajača, nosila ožiljke svoga naroda, plakala nad surovom istinom svojih vernika i svakom svojom ciglom, svakim grobom monaha, svakom kapljicom vodopada svedočila da će hrišćanstvo opstati u dolini divne reke. Manastir je pljačkan više puta, od Turaka do Nemaca, ali i pored toga ima bogatu riznicu koja se sastoji od crkvenih odeždi, sasuda, knjiga, ikona i duboreza.
Kad krenete putem Crne Gore, svratite u manastir Moraču, osetite lepotu prirode, mir svetih i dozvolite sebi da vas svetinja zakrili blagoslovom Hristovim.

Miladin Mutavdžić
Miladin Mutavdžić
Juče sam se rodio, a danas imam 31 godinu. Sumnjam u sve, a verujem u čuda.
WordPress PopUp Plugin