fbpx
spot_img

Da li je u redu da deca računaju pomoću prstiju?

Novo istraživanje pokazuje da računanje pomoću prstiju može predstavljati daleko važniji deo učenja matematike nego što se mislilo.

Da li je u redu da deca računaju pomoću prstiju? Generacijama đaka branjeno je da koriste prste dok računaju. Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu Granice obrazovanja pokazuje da korišćenje prstiju može predstavljati daleko važniji deo učenja matematike nego što se mislilo.

Igre prstima koje deca često igraju kod kuće ključne su za njihovo obrazovanje, kažu u članku profesor Tim Džej za univreziteta Šefild Halam i nezavisni istraživač dr Džuli Betenson.

Naučnici su radili sa 137 đaka uzrasta od šest i sedam godina. Svoj deci zadali su da broje i igraju igre s brojevima, poput domina, zmija i merdevina itd, ali samo nekoj su dozvolili da upotrebljavaju prste. Ispostavilo se da su deca koja su koristila prste pokazala značajno bolje rezultate.

“Studija pruža dokaze da prstićima deca premošćuju jaz između različitih ispoljavanja brojeva – usmenih, pisanih i simboličnih. Kombinovanje prstiju i igara s brojevima moglo bi za učitelje predstavljati dobar pristup za dečije razumevanje brojeva,” kaže profesor Džej.

Izvor: detinjarije.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.