fbpx
spot_img

Da li ste znali: Bajkalska foka

foto: pl.wikipedia.org
foto: pl.wikipedia.org

Bajkalska foka ili nerpa je vrsta foke koja živi samo u Bajkalskom jezeru. Jedna je od najmanjih vrsta foka. Odrasle nerpe narastu do 1,3 m, a masa im je između 60 i 70 kg. Sivu boju upotpunjuje žuto krzno na trbuhu. Imaju oblik tela koji podseća na čunjeve za kuglanje, a noge su im preobražene u peraje. Poznati su kao brzi plivači, koji odlično rone, a ispod vode mogu da ostanu do 60 minuta.

Kada Bajkalsko jezero zamrzne, nepre prave otvore za disanje na ledu i sve vreme ih održavaju tako. U Bajkalskom jezeru ih živi 55 do 65 hiljada, a najveća misterija u vezi sa njima je kako su doslepe tu, pošto su njihovi najbliži srodnici, arktičke foke, udaljene više od 3000 kilometara.

Nepre su samo jedne od brojnih životinja koje su žrtve krivolova, pošto se od njihovog krzna prave šubare i čizme koje su veoma vredne na tržištu.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".