fbpx
spot_img

Da li ste znali: Bakterije sa tastature računara

Bakterije su jednoćelijski organizmi koji nisu vidljivi golim okom. Najstariji su, nastali pre oko 3,4 milijarde godina i najbrojniji organizmi na našoj planeti. Neki su jako korisni za čoveka, a neki pak izazivaju velike probleme u funkcionisanju našeg organizma i izazivaju brojne bolesti.

google.rs
google.rs
google.rs
google.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iako toga možda nismo svesni, bakterije su prisutne u svim vrstama staništa, uključujući i ljudski organizam. Svoje kolonije prave na brojnim predmetima koje svakodnevno koristimo: na četkicama za zube, čašama, sunđerima, ali, verovali ili ne, i na tastaturi računara.

 

google.rs

 

google.rs
google.rs

Istraživanjem koje sam sprovela na Institutu za biologiju i ekologiju na PMF- u u Kragujevcu, u sklopu Regionalnog centra za talente, u saradnji sa mentorima, došla sam do podataka da nekoliko vrsta bakterija habituje na tastaturi računara. To su bakterije:

Bacillus subtilis 

Bacillus subtilis  je gram-pozitivna bakterija. Pokretna je, štapićastog oblika, prvenstveno prisutna u zemljištu, ali i u vodi, vazduhu, na biljnom materijalu. Bacillus subtilis nije patogena za čoveka, ali postoje podaci o infekcijama ovom bakterijom kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Bacillus subtilis je jedna od najčešće korišćenih bakterija za produkciju enzima i drugih produkata koji imaju široku primenu u industriji. 

google.rs
google.rs

Micrococcus luteus

Micrococcus luteus  je gram-pozitivna bakterija. Ćelije su loptastog oblika, prečnika 0,5 – 3,5 mm, grupisane u skupine po četiri. Prvenstveno je prisutna u zemljištu, vodi, vazduhu, prašini. Zbog široke rasprostranjenosti često je prisutna u životnim namirnicama. Bakterija Micrococcus luteus je prisutna na koži čoveka i deo je normalne flore. Nije patogena za čoveka, mada kod osoba sa oslabljenim imunitetom može izazvati infekcije.

 

google.rs
google.rs

Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus je gram-pozitivna, nepokretna bakterija. Ćelije su loptastog oblika, prečnika od 0,8 do 1 mm.

Staphylococcus aureus je patogena za čoveka. Prisutna je na koži i u sluzokoži nosa kod 20-30% zdrave ljudske populacije i tako čini rezervoar i izvor infekcija. Najčešće se prenosi vazduhom. Izaziva prvenstveno piogene promene na koži i sluzokoži u vidu čireva, gnojnih rana, akni, infekcija usne šupljine, rinitisa- kijavice, faringitisa- upale grla. Sekundarno izaziva pneumoniju- upalu pluća, cystitis- upalu bešike, meningitis, osteomijelitis, toksični šok sindrom. Odlikuje se velikom otpornošću prema faktorima sredine tako da u prašini ili na raznim predmetima danima opstaje . Iako su antibiotici iz grupe penicilina i cefalosporina, prva linija antibiotika koja se primenjuje u lečenju infekcija izazvanih ovom bakterijom, mnogi sojeve razvili su rezistenciju prema njima. Rezistencija se bazira na sintezi penicilinaze i drugih enzima koji razgrađuju antibiotike.

google.rs
google.rs
Neda Glišović
Neda Glišović
Član sam Lingvističke sekcije u I kragujevačkoj gimnaziji, osam godina sam se aktivno bavila takmičarskim plesom, a fotografijom sam počela da se bavim pre oko dve godine I od tada je fotogravisanje nezamenljiv izvor moje inspiracije. Volim prirodu, plivanje, sport, a posebno mesto u mom životu zauzima i ronjenje- jedan novi vid upoznavanja sveta koji nas okružuje, a gde još ima puno nerešenih misterija.