fbpx

Da li ste znali: Kengur

northrup.org
northrup.org

Kengur je rod torbara iz porodice Macropodidae. Upadljiva osobina gotovo svih vrsta kengura su izraženo veliki stražnji udovi, značajno veći od prednjih. Samo kenguri penjaši, koji su se prilagodili životu na drveću i ne kreću se više skačući, imaju stražnje i prednje udove podjednako dugačke. Rep im je dugačak, mišićav i najčešće obrastao dlakom, a  koriste fa kao oslonac ili za održavanje ravnoteže .Glava im je relativno mala i izdužena s velikim ušima.

Mladunac se rađa dug samo oko 2 cm i težak manje od jednog grama. Mora samostalno prepuzati put od porođajnog kanala do majčine torbe, ući u njega i uhvatiti se ustima za bradavicu majčine dojke koju ne ispušta idućih dva do tri meseca. U uzrastu od 6 meseci prvi put izlazi iz torbe, a sa osam su preveliki da bi ulazili u nju. No, mladunci sisaju do starosti od godine dana zavlačeći glavu u torbu, u kojoj se po pravilu već prisisan na drugoj dojci, nalazi novi mladunac. Majka za svako od svojih dvoje mladunaca luči drugačije mleko, primereno starosti određenog mladunca.

Marija Pašalić
Marija Pašalić
​Rođena u Kragujevcu. Interesovanja: knjige, muzika, film, putovanja, druženje, pozitivni ljudi... Životni moto: "U životu se moramo praviti ludi, a biti mudri!"