fbpx
spot_img

Da li ste znali: Tukan

Tukan
foto: zutilo.bloger.index.hr

Tukan je jedna od najčudnijih ptica koje danas postoje, često možete čuti naziv – nakaza.

Tukan živi u tropskim krajevima američkog kontinenta, i predstavlja potpuno odvojenu klasu ptica. Tukani žive u zajednicama u manjim jatima duboko u gustim šumama Centralne i Južne Amerike. Malo je poznato o njihovom poreklu i načinu razvitka.

Ima 37 vrsta tukana, a najduži primerci dostižu i do 60 cm. Ispušta neprijate zvuke i nije miljenik među ostalim pticama. Oglašava se hrapavim neprijatnim krikom. Dosta jede, ali nije probirljiv. Žive boje na kljunu odvajaju ga od drugih ptica i daju mu posebnu čar.

Tukanov kljun je ogroman, ustvari veći je od cele glave. Kod nekih podvrsta tukana kljun je duži od jedne trećine cele ptice. Po obliku podseća na klešta morskog raka i odlikuje se živim bojama.

I sam jezik mu je veoma čudan. Ravan je i perast, a sa strane izrezan. Rep mu je povezan sa telom čašičnim zglobom. Može da trgne rep i da ga izdigne iznad leđa.

Tukanov apetit sasvim odgovara njegovom velikom kljunu. Nije probirač i u ropstvu se privikne na svakodnevnu hranu. Dok živi na slobodi halapljivo jede voće, jaja ili mladunce manjih ptica. Kada jede klepeće svojim velikim kljunom.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".