fbpx
spot_img

Da li su ipak ostali kazneni poeni za prevremenu penziju?

Sindikat nezadovoljan odnosom prema njegovoj inicijativi. O predlogu tek posle mišljenja Ministarstva finansija i MMF.

Forto: Ivana Todorović

PREDSTAVNIK Saveza samostalnih sindikata Srbije u radnoj grupi koja priprema izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Zoran Mihailović napustio je prvi sastanak kako bi izrazio nezadovoljstvo zato što se u pripremljenom materijalu uopšte ne pominje, u skladu sa ranijim najavama državnih zvaničnika, ukidanje “kaznene mere” trajnog umanjenja penzija osiguranicima koji imaju manje od 65 godina starosti u momentu odlaska u penziju.

Kako kažu u SSSS, bilo je najavljeno da će to postati privremena “kazna” dok osiguranik ne napuni 65 godina. Oni smatraju da su situacijom u kojoj nije na dnevni red stavljeno ukidanje “penala”, obmanuti i izmanipulisani.

– Predložili smo ovu izmenu još na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta i ona je prihvaćena – kaže Zoran Mihailović, potpredsednik Veća SSSS. – Kada smo dobili materijal, shvatili smo da smo prevareni i da se u tekstu nigde ne pominje ukidanje kaznenih poena, već novi način obračuna za poljoprivredne penzije ili kako će se ubuduće obračunavati lični koeficijent prilikom odlaska u penziju. Rečeno nam je da će se tek na jesen govoriti o našoj inicijativi. Navodno, još nisu stigla mišljenja Ministarstva finansija i MMF.

U Ministarstvu za rad kažu da je radna grupa održala tek prvi sastanak na kojem su predstavljeni njeni članovi.

– Predstavnici sindikata su nepotrebno i nekorektno napustili sastanak i nisu izneli svoje predloge i argumente o kojima bi se raspravljalo, s obzirom na to da radna grupa ima zadatak da pripremi izmene Zakona o PIO – kažu oni.

Radna verzija je, kažu u Ministarstvu, samo polazna osnova i daleko je od konačnog rešenja, i stoga je nekorektno da član radne grupe iznosi u javnost svoje utiske umesto da raspravlja na sastanku radne grupe o konkretnim odredbama zakona.

– Trebalo je da razmatramo način i mogućnosti za izmenu režima “penala”, kao i druge odredbe Zakona koje je potrebno menjati, u skladu sa najavama – kažu u Ministarstvu. – Posle usaglašavanja sa socijalnim partnerima i udruženjima penzionera, Zakon će biti na javnoj raspravi da bi stručna javnost mogla da se izjasni o predloženim izmenama.
PREDLOG SAMOSTALNOG SINDIKATA

SVI koji su otišli u penziju bez ispunjenog starosnog uslova, od trenutka kada napune 65 godina primaće punu penziju, predlog je SSSS. Izmene Zakona o PIO, po njima, moraju da važe za sve penzionere koji su zbog ranijeg odlaska do sada plaćali “penale”. Njima će penzija biti podignuta na nivo bez umanjenja onda kada dostignu opštu starosnu granicu, ali tek od trenutka početka primene zakona. U Srbiji 20.087 osoba prima penziju sa umanjenjem, a 5.218 korisnika trenutno ima maksimalno umanjenje.

 

Izvor: Novosti

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.