fbpx
spot_img

Šest godina bez Delče

Muzičar i multimedijalni umetnik Milan Delčić-Delča preminuo je na današnji dan pre šest godina.
Delčić (1960-2011) je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske i srpske rokenrol scene što je zabeleženo, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu „Siđi do reke“, „Beograd spava“, „Nove godine“, „Koliko imaš godina“…i solo pesmama „Hajde lagano“, „S’ jezikom u usta“…
Sa grupom U škripcu snimio je albume „Godine ljubavi“ (1982), „O je!“ (1983), mini album „Nove godine“(1983), „Budimo zajedno“ (1984) i „Izgleda da mi smo sami“ (1990).
Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume „Delča i sklekovi“ (1994), „S’ jezikom u usta“ (1994) i „Krenuo sam davno, ne sećam se gde“ (2003).
Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2007. godine upriličio poseban koncert na kome su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. Živi album sa tog koncerta „Jubilarnih 20 i nešto godina“ (2008) objavljen je pod imenom „Delča a i U škripcu“.
Poslednja Delčina pjesma „Dobro je“ objavljena je na godišnjicu njegovog rođenja 19. novembra 2012. a na isti dan naredne godine otkrivena je spomen ploča na kući u kojoj je živeo i stvarao, u ulici Mile Jevtović 20a u beogradskoj opštini Čukarica.
Delča je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je, između ostalog, scenarista serije Televizije Beograd „U ime zakona“ (1991) i koscenarista televizijskog filma „Ne skreći sa staze“ (2003). Pojavljivao se u filmovima „Slatko od snova“ (1994) i „Crveni kamion sive boje“, kao i u seriji „Otvorena vrata“ (1994-1995).
Bio je autor pozorišnih komada „Hari ne putuje vozom“, „Kraljevo blago“ i „Radmilo gnusni i Radmila pogana“ i TV emisije „Dr. Maksimilijan Mrmor“. Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.