fbpx
spot_img

Da ne bih pričao: Smela prognoza

Iskreno, dosta mi je više…a o tome sam i pisao i ranije…te, mala smo zemlja, te mali smo narod…te…sve nešto umanjeno, kao lego kockice. Znam da je interes velikih da umanje male…Ali, da li smo zaista, mi ovde na Balkanu toliko mali?

Nemam dovoljno vremena, a ni informacija…to bi mogla da se napravi studija neka…Lično moja teorija je sledeća: da se nije desio raspad poslednje Jugoslavije (što ne znači da neće biti i neka sledeća) bili bismo svetska velesila u kolektivnim sportovima. Vaterpolo, košarka, odbojka, rukomet, fudbal…nešto sam i zaboravio…ali nema veze, ko prati sport, setiće se.

Postoji film…zaboravio sam naziv…u nekom njegovom delu u pozadini ide prilog na tv-u gde se čuje spiker koji izgovara na kraju utakmice da smo upravo ostvarili peto zlato u juniorskom takmičenju na svetskom nivou.

Da pojasnim, u tom trenutku smo imali u pet najpoluarnijih kolektivnih sportova na svetu juniorske svetske prvake. Nisam siguran, ali moguće da je to bila kategorija, u zavistnosti od sportova, do 21. godine.

A potom, kreće ekspanzija individualaca. Pogledajmo malo šta i ko…Od tenisera do biciklista. Čudo, mada podrazumevano.

E, sad…šta bi bilo kad bi bilo. Da smo o(p)stali u zajednici koja se tada zvala Jugoslavija? Pa, bili bi svetska velesila sportska! A može li takva velesila biti skrajnuta, zanemarena? Teško.

E, sad…šta je – tu je. Šta će biti – videćemo.

Elem, nismo mi mali, mi smo veliki!

Pred kraj: nesta struje pre neki dan…okupismo se, nema telefona, računara…provedosmo lepo neko vreme…a ja kažem..vidiš šta je Tesla. Bez Tesle ništa.

I za kraj: Srbija će biti prvak sveta u fudbalu! Braća Hrvati bili vicešampioni, red je na braću da se popnemo stepenik više. Imamo najbolje igrače, već su neki od tih igrača osvojili svet u juniorskoj kategoriji…igraju u najboljim klubovima…ruše rekorde, nasleđuju brojeve koji se daju šampionima…I šta je najvažnije – Piksi – peta Zvezdina zvezda!

Setite se, izguglajte…finale lige šampiona kada je Crvena zvezda postala šampion.

Piksi nije pucao penal.

Piksi je namestio loptu na penal. Ovoga puta, on će biti taj koji će uz naše momke, izvesti završni udarac.

Bićemo prvaci sveta!

Zoran Todorović Pokazivač / Slika: Božidar Milojković BAM

P.S. Kad bi mnogo manje potcenjivali sebe, mnogo bi nas više drugi cenili

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.