18. Januara 2020. | 20:48
Početna / Nastavnici i profesori / Dan učitelja – šta jeste, a šta bi trebalo da bude

Dan učitelja – šta jeste, a šta bi trebalo da bude

Svetski dan učitelja obeležava se 5. oktobra od 1993. godine sa ciljem da se svuda u svetu istakne njihova uloga u obrazovanju dece i naglase principi i preporuke o položaju nastavnika. Osim na male plate, naši učitelji žale se na spore reforme i nedostatak poštovanja od države, đaka i njihovih roditelja. Položaj naših prosvetnih radnika je sve lošiji. Plate su im, kažu, najmanje u regionu, a ulaganja države u obrazovanje svodi se na sređivanje i modernizaciju škola.

– Zaštita prava dece otišla je u drugu krajnost. Dešava se da đaci guraju nastavnike, viču na njih, a da nastavnik ne sme ništa da kaže „da mu ne bi narušio dečje pravo“. Roditelji na polugodištu vrše pritisak zbog ocena na fin način, ali i uz upotrebu sile – kaže učitelj Goran Dujković.

Svi ovi i mnogi drugi problemi, nažalost čine da današnji praznik obeležavamo u ne baš najboljom situaciji po prosvetne radnike. Ipak, većina njih taj posao radi upravo zbog neizmernog zadovoljstva koje pruža osećaj da ste nekom detetu pomogli da izađe na pravi put. a učitelji, nastavnici, profesori, kako god ih mi zvali, ne očekuju da budu najbogatiji članovi društva. Žele da budu cenjeni i da im se omogući pristojan život. Onakav kakav zaslužuju.

Toga bi trebalo da se podsećamo svakog dana.

Srećan Međunarodni dan Učitelja!

Izvor: zelenaučionica.com

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.