fbpx
spot_img

Dani izraelske književnosti u Valjevu

Kažu, čovek vredi onoliko koliko je pročitao knjiga. Ako u toj rečenici ima imalo istine, onda se slobodno može reći da su učenici ,,Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo“  postali vredniji za još jednu knjigu, i bogatiji za jedno lepo i prijatno književno veče.

Početkom školske godine desetak učenika naše škole, predvođeni profesorom srpskog jezika i književnosti Marijanom Goč, učestvovalo je  na jednoj jako zanimljivoj književnoj večeri. U valjevskoj Matičnoj biblioteci  ,, Ljubomir Nenadović “ gost je bila Orli Kastel – Blum, jedna od najpoznatijih  izraelskih spisateljica.

Orli Kastel – Blum  rođena je u Tel Avivu 1960. godine u porodici egipatskih Jevreja. Studirala je na Visokoj školi scenskih umetnosti u Ramat Ganu. Trenutno živi  u Tel Avivu i predaje kreativno pisanje na Državnom univerzitetu. Objavila je jedanaest knjiga proze i jednu knjigu za decu. Njena najpoznatija knjiga je roman Doli Siti koji je ušao na listu UNESKA  u kategoriji reprezentativnih književnih dela, a 2007.  nominovan je za listu  deset najznačajnijih romana od osnivanja države Izraela.

Roman Doli Siti predstavlja zanimljiv, u jednom delu čak pomalo i čudan roman. Doli Siti je grad haosa i otuđenosti, neprijateljsko i tužno mesto koje predstavlja dom veoma neobične doktorke, protagonistkinje ovog romana. Ona živi sama u gigantskoj zgradi gde eksperimentiše na životinjama u svom stanu – laboratoriji. Iako jako hladnokrvna , tugovaće kada  joj uginu zlatna ribnica i pas, a stvari će se značajno zakomplikovati  kada pronađe napuštenu bebu u prtljažniku automobila.

Sasvim dovoljno za početak čitanja jednog zaista intrigantnog dela, koje će vas u jednom trenutku ostaviti bez daha, ali ćete na kraju shvatiti koliko ova knjiga ima metaforičnih značenja. Za kraj treba istaći  i veliku ljubaznost Orli Kastel – Blum koja je bila spremna da odgovori na veliki broj pitanja radoznalih đaka. Nakon završetka književne večeri, naša školska biblioteka postala je bogatija za još jednu sjajnu knjigu , a mi za jedno interesantno književno veče.

citanje-knjiga_0

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...