fbpx
spot_img

Дани културе посвећeни Косову и Метохији у Крагујевцу

Коалиција Удружење и Унија и проф. др Драганом Батавељићем организoвали су пети пут традиционалну манифестацију „Дани Културе“ 17. априла 2019. године у холу Правног факултета у Крагујевцу.  Манифестација је била посвећена традицији Србије, „песмама и играма са Косова”. Манифестацију је отворио и кроз програм водио познати водитељ Драган Пецељ.

Пре уводне здравице коју је беседио Драгиша Симић, гости и учесници су се провозали у кочијама и  фијакирима српских чувара традиције и лепих обичаја Коњичког Клуба Шумадинац. Госте, учеснике, стунднте и посебно првог конзула Палестине Талала Ел Зика је поздравио домаћин, проф. др Драганом Батавељић истакавши:

 

 

„Пета манифестација „Дани културе прерасла у традицију на понос нашег Факултета и целог Универзитета. Ово је од посебног значаја јер су све ово иницирали и организовали наши студенти, млади људи, који представљају будућност нашег друштва. Руководство Правног факултета је дало пуну подршку одржавању ове манифестације, а ја као носилац титуле домаћина, коју су ми доделили студенти желим свима да се захвалим. 

Предходних година упознали смо се са: песмама, играма Шумадије, Источне Србије, Војводине и Јужне Србије, а данас ову манифестацију посвећујемо Косову и Метохији.

Космет представља извор српске духовности и колевку српске државе. Зато је дуг сваког цивилизованог човека да призна да је Косово Србија, јер је ову област, приликом коначног припајања Србији, у време династије Немањића крајем XII века насељавало искључиво српско становништво. У време Косовског боја само 2 % је износила бројност лутајућих албанских племена.

Културно наслеђе које је очувано на Косову и Метохоји и безбројни споменици материјалне и нематеријалне културе припадају општехришћанској цивилизацији и сведоче о томе да та област представља српску постојбину. Управо на тим просторима су Срби достигли процвет своје цивилизације. Отворени геноцид над српским народом и масовни прогони у јужној српској покрајини, трају вековима и нејењавају, не престају!? Напротив, све су јачи и жећи, отворенији и суптилнији, уз несебичну подршку појединих великих сила и њихових савезника. Међутим сваки злочин ће, пре и ли касније, стати пред суд историје, а Косово и Метохоја ће увек бити персонификација, оличење историјске судбине српског народа и зато је Космет нераскидиви део Србије.

Сви ми данас, на овај начин, показујемо читавом свету да нисмо заборавили на своје сународнике који живе у веома тешким условима на овом простору, остајући на својим огњиштима и чувајући своје корене и вековну традицију”.

Наступали су: проф. Воја Спасић, АВИЈА Аранђеловац,, Милашин Симић Маша, Љубица Живадиновић, гуслар Радивоје Бишевац, Андреја Новћић, Синиша Сретеновић,  Уна Димитријевић, дружина ЗОРА, Катарина Богдановић, Синиша Сретеновић, Дуле Рајковић, проф Дарко Павловић, фрулаш Црни и група РАСКОВНИК.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.