fbpx
spot_img

Deseti rođendan „Jutara“

Tuzla, 18. 5. 2021.

Škola srpskog jezika u Tuzli „Jutra plavog sljeza“ obilježila je deset godina rada 18. maja ove godine.

Cilj je očuvanje srpskog jezika, pisma, kulture i duhovnog naslijeđa kroz dopunsku nastavu.

Tokom godina ostvareni su izuzetni rezultati i organizovane brojne aktivnosti. Vaskršnje radionice, učestvovanje na Svetosavskoj i Vidovdanskoj akademiji postalo je tradicija.

Svoj rad organizuju u prostorijama i pod okriljem SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli. Sekciju svih ovih godina vodi Mirjana Lazarević. Pomoć u radu stigla je od „mlađih“ snaga što je i bio cilj: angažovati mlade ljude koji žele da pokažu svoju kreativnost, znanje i spremnost da to podijele.

Rad sa djecom nije prepušten slučaju, s njima rade stručni i odgovorni pedagozi. Osim njegovanja i očuvanja maternjeg jezika, organizuju se i radionice na kojima se djeca upoznaju sa različitim oblicima neprihvatljivog ponašanja djece i mladih; radionice o očuvanju zdravlja i zdrave životne sredine; šahovske radionice; radionice pletenja i ručnog rada u saradnji sa roditeljima, kao i dječje kreativne radionice koje obuhvataju dramske, recitatorske, likovne i mnoge druge aktivnosti. Djeca grade pravilan odnos prema radu i njeguju tradicionalne vrijednosti u čemu je pomoć roditelja dragocjena.

Zahvaljujući projektima koje finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije i Ministarstvom kulture obezbijeđena su sredstva za opremanje učionice i obnavljanje knjižnog fonda.

„Pismenost otvara još jedne oči ljudima, one kroz koje duša gleda dalje!“

(Dositej Obradović)

SPKD "Prosvjeta" Tuzla
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.