fbpx
spot_img

Do sada se nisu besplatno lečili studenti stariji od 26 godina, a sada se pokreće inicijativa da to mogu i oni koji imaju 30

Redovni studenti stariji od 26 godina gube pravo na besplatno lečenje u Studentskoj poliklinici, zbog čega će Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata pokrenuti inicijativu da se starosna granica studenata koji imaju pravo na besplato lečenje podigne na 30 godina.

 

Doktor

Foto: Pixabay

Ako uzmemo u obzir da studenti fakultete završavaju oko 23. godine, čini se da je sadašnja starosna granica sasvim u redu. Ipak, ako malo zagrebemo po površini shvatamo da su na taj način diskriminisani svi studenti koji su kasnije upisali fakultet, oni koji su na master ili doktorskim studijama ili oni koji su iz zdravstvenih problema bili prinuđeni da na određeni period prekinu školovanje.

 

Inicijativa da se zdravstvena zaštita studenata produži za četiri godine posebno ima smisla ako uzmemo u obzir da se, prema Strategiji za mlade, u kategori mladih ubrajaju ljudi do 30 godina.

 

Inicijativu je podržao i Studentski parlament Univerziteta u Beogradu

– Studentski parlament podržava inicijativu Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda za izmenu zakona o zdravstvenoj zaštiti koja obuhvata populaciju koja ima status studenta do 30. godine, a ne do 26. kao do sad. Smatramo da master studenti, doktoranti, kao i studenti koji svoje studije nisu završili u roku moraju imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu koja im je neophodna – kažu u Parlamentu.

 

Stariji studenti ne mogu da se leče u Poliklinici, a nema ih ni u evidenciji za nezaposlene, pa mnogi od njih plaćaju lečenje u privatnim ordinacijama, ili domu zdravlja ako sami sebi uplaćuju zdravstveno osiguranje na svaka tri meseca.

 

Ako ih fakultet prihvata kao studente, trebalo bi i Poliklinika. 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.