fbpx
spot_img

Tijana Milojević – Cosa nostra (Naša stvar)

Grande tradimento, grande problema. Una piccola scommessa, un grosso problema. Uno per tutti e tutti per uno!
U prevodu bi značilo: Velika izdaja, veliki problem. Mala izdaja, veliki problem. Jedan za sve i svi za jednog!

Kasne sedamdesete i heroin. Amerika. Italijanski prehrambeni proizvodi i krijumčarenje. Distribucija po picerijama putem konzervi. Italijanska mafija.
,,Pica spoj“

U sedamdesetim godinama, Ameriku je zadesila epidemija ovisnosti o heroin. Nabavljen je od strane italijanske mafije putem prehrambenih proizvoda i korišćenjem konzervi. Konzerviran heroin prolazio je odlično granicu i stizao do Amerike. Poslat kao dodatak pici, a po tome je ceo taj projekat nazvan ,,Pica spoj“. Retko ko je razumeo te reči, ali svet mafije i te kako..
Američki gangsteri, dobavljači, preprodavci, heroin i puno novca.
Jedan od bolje rangiranih prodavača heroina, Henri Hil, mafijaš, veleprodajnik droge kako su ga drugi u tom svetu nazivali, iz Njujorka. Holivudski blokbaster po imenu ,,Dobri momci“ govori o njegovom zločinačkom životu.
Sve se kretalo u jednom prostom krugu. Stalno jedno te isto. Dakle, mafijašima biva dostavljen heroin u picerije a onda Henri nastupa i uzima od njih a potom širi gradskim dilerima. Deo novca od mafijaša, deo novca od dilera. Lagodan život.
Iako nisko rangiran, bivao je dobro nagradjen tim novcem. Živeo je kao lord.
Kako i sam kaže u jednom od intervjua priznao je javno kako novac uvek raste. Par stotina hiljada brzo prerastu u milione..

Država Sicilija, sa glavnim gradom Palermo, najveće je ostrvo Italije. Od svih regiona Italije, Sicilija ima najveću površinu od oko dvadeset i šest hiljada kilometara kvadratnih. Tokom svoje duge istorije, a i inače, Sicilija je smatrana za veoma bitnu državu što se tiče izvoza trgovine u druge krajeve sveta..
Palermo je peti grad po veličini u Italiji, a poznat je kao glavno sedište italijanske mafije. Njegova površina je oko što šezdeset kilometara kvadratnih, dok je nadmorska visina oko četrnaest metara. Klima je umerena..

Tokom osamdesetih godina, glavna nagrada za pojačano besnilo medju mafijaških ratovima bila je kontrola nad trgovinom narkotika koji su se izvozili za Ameriku. Nešto definitivno jače od pica spoja.
Rat uvek započinje jedan, a osvetu završava neko na kraju kao jak potez redjanjem gubitaka voljenih osoba, jedan po jedan član dok se ne završi cela porodica.
Što se mafije u Italiji tiče, konkretno Sicilija i Palermo, rat je započet u selu Korleone. Mesto kao glavno sedište, smešteno visoko u brdima Sicilije. Ime je dobilo po liku Marlona Branda u filmu ,,Kum“.
Toto Riina je glavni ubica iz korleanske porodice i njihov vodja. Imao je nadimak Zver. Svaka tri dana ulice Palerma su imale pronadjena po dva do tri tela, a čiji je ubica bio Zver. To se dešavalo tokom 1981. i 1982.godine najviše.
Jedne sasvim obične večeri, ulice Palerma su bile čiste i tihe. Jedino se mogla čuti vrva ljudi koji su kupovali brzu hranu. Glavni suparnik Riine bio je Dino Paternostro koji je ubijen te iste večeri. Baš u tom delu i ispred gomile ljudi. Vlasnik lokala u kom se Dino nalazio je rekao gradonačelniku: ,,Pozovimo policiju!“ Na to je gradonačelnik uputio Dinu hladnokrvni pogled i rekao: ,,Pozovi ih ti..“ Vlasnik je zatražo telefon u mesari koja se nalazila preko puta njegovog lokala, medjutim rečeno mu je da je telefon u kvaru. Svi su znali za sukobe izalijanskih mafijaša, policija čak prva, zato se niko nije sprotivio njima. Zato niko nije prijavio policiji ubistvo na ulici. Ubistvo Dina.

Sudije u Palermu su se sastale i njih petorica medju najboljima oformili su poseban blok za borbu protiv mafije, kako bi suzbili silna ubistva. Za glavnog od njih petorice bio je odredjen Djovani Falkone. On je odrastao u starom delu grada Palermo, u delu koji je bio najjači kao plodno tlo za buduće mafijaške poteze. Sužene ulice, automobili parkirani sa obe strane, pijaca i prodavnice poput malih pekara. Ceo taj deo izgledao je kao jedna mala jazbina u dolini neke planine. Odrastao sa sestrom i odgojen patrijarhalno, dakle poštovao je svoju porodicu, zemlju, poreklom i zakon. Nije voleo mafijaše i njihove manifestacije koje su se veličale.
Falkone se ,,borio“ protiv mafijaša iz Palate Pravde u Palermu. Tim hodnicima su često šetali mafijaši, a policija je slabo bila prisutna u slučaju napada na Djovanija. Prosto su se poznavali odredjeni standardi u tom svetu. Ljiljana Feraro njegova bliska prijateljica, došla mu je u posetu jednog dana i zatekla ga kako moli jednog čoveka da ode. Na napusti Palatu Pravde.. Kasnije, Djovani joj je objasnio da je to bio jedan od saradnika mafijaških klanova i da je do njegove kancelarije došao veoma lako. Vrlo jednostavnom metodom dolazio je do dokaza okolnih dilera i polako se približavao mafiji. Papiri koji su potvrdjivali trgovinu obavljanu iz oblasti Sicilije pa sve do Amerike, jasno su davali dokaz da se podigne tužba protiv dilera a kasnije i mafijaša. Vrlo rizičan posao, ali dobro obavljen iako se vlast nije puno mešala i davala potpunu podršku..

Velikim trudom FBI pica spoj je uništen u Americi. Mnogi mafijaši poslati su na izdržavanje sopstvenih kazni, ali Toto Riino je ostao na slobodi. Kao šef šefova, kao bos.. Zatvorenika oko dvadeset i nešto a svaki na izdržavanje sopstvene kazne od po četrdeset i pet godina.

Jako je bitno zapamtiti, njihova stvar je to a ne naša. Oni su mafijaši i oni znaju taj posao najbolje. Ako jednoga dana ,,otvorimo“ račun u njihovoj banci, zatvorićemo ga samo kada umremo i to isključivo njihovom rukom!

Tijana Milojević
Tijana Milojević
Rođena sam u Kragujevcu 1995. godine. Od ranog detinjstva me je svašta nešto interesovalo, jedino sam se pisanju uvek vraćala. Sigurna u sebe. Svoja na svom. Osobine koje me najviše krase su emotivnost i kreativnost. U svakoj sitnici vidim nešto kreativno i svaki predmet poželim da oživim. Moj moto je: Živi danas kao da je poslednji dan i uvek daj sve od sebe!