fbpx
spot_img

Dobitnici nagrada 19. Balkanske smotre mladih strip autora!

Na 19. Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora održanoj 30.juna-2. jula 2017. godine u Leskovcu, u konkurenciji od rekordnih 2761 učesnika iz 54 zemlje sa prostora Evrope, Azije, Australije, Afrike, Severne i Južne Amerike, žiri u sastavu: predsednik žirija Bernard Kolle (strip crtač i ilustrator), Adrian Barbu(strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je sledeće nagrade:

Memorijalnu plaketu “Nikola Mitrović Kokan” u kategoriji strip crtača dobio je Todor Hristov iz Varne u Bugarskoj. Diplome za istu kategoriju dobili su Kenan Halilović iz Zenice u Bosni i Hercegovini i Fran Strukan iz Zagreba u Hrvatskoj.

Memorijalnu plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za ilustraciju dobio je Danko Dikić iz Leskovca. Diplomuza istu kategoriju dobile su Ajše Aktaš iz Istambula u Turskoj i Mirijana Dimitrova iz Sofije u Bugarskoj.

Memorijalnu plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za scenario dobila je Sanja Pocrnić iz Ljubljane u Sloveniji. Diplomu za istu kategoriju dobio je Stefan Katanić iz Zrenjanina.

Memorijalnu plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za strip teoriju dobio je Luka Rakojević iz Nikšića u Crnoj Gori. Diplomu za istu kategoriju dobio je Luka Stojanović iz Leskovca.

Diplomu za najboljeg debitanta dobile su Jasna Nikolova iz Skoplja u Makedoniji i Stefan Stojkovićiz Leskovca.

Plaketu “Nikola Mitrović Kokan”za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju su ravnopravno dobili Radivoje Bogićević iz Sremskih Laza i Vasa Pavković iz Pančeva.

U sastavu Smotre održan je konkurs za strip kaiš za Jablanički okrug u organizaciji Leskovačke škole stripa, „Nove naše reči“, Učiteljskog društva Leskovac i Sindikata obrazovanja Srbije – Regionalnog centra Leskovac, i žiri u sastavu Nikola Milićević (novinar), Marko Stojanović (strip scenarista) i Miloš Cvetković (akademski grafičar) nagradio je Jovanu Savić iz Guberevca (kategorija do 10 godina), Marka Miladinovića iz Leskovca (kategorija od 10 do 15 godina) i Darka Stefanovića (kategorija od 15 do 19 godina), a specijalnu nagradu dobila je Nikola Momirović (17 godina), iz Leskovca.

U sklopu manifestacije časopis dodeljuje se i memorijalna nagrada “Miodrag Veličković Mivel” za satirični strip. Žiri u sastavu: predsednik žirija Jurica Dikić (strip crtač i karikaturista), Predrag Stanković (strip teoretičar i književnik) i Ninoslav Miljković (strip crtač i karikaturista), dodelio je nagradu “Miodrag Veličković Mivel” Josipu Sršenu iz Zagreba u Hrvatskoj. Takođe u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu “AKO MENE PITAŠ…” dodelio je nagradu za najboljeg mladog strip autora „Mlada velika nada“ Dunji Avramović i Tanasiju Ignjatoviću iz Leskovca. Striparnica “Južni Darkvud” iz Niša dodelila je nagradu za realističan pristup stripu Diani Nanevoj iz Varne u Bugarskoj.

Izvor: LKC

Prethodni tekstVic dana: Pokloni
Sledeći tekstDnevna doza aforizma
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.