fbpx
spot_img

Donatorsko književno veče napunilo Dvorac kralja Nikole u Baru

U organizaciji Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” u Dvorcu kralja Nikole, u Baru, održano je doknjiževno veče za potrebe Narodne kuhinje – Bar koju vodi NVO “Žene Bara kuvaju srcem”.

Sala u Dvorcu je bila mala da primi sve one koji su htjeli dati svoj doprinos bilo kazivanjem stihova, pjesmom ili novčanim prilozima.
Pjesnici su za ovu priliku dali po desetak primjeraka svojih knjiga na prodaju, a novac od prodaje je namijenjen Narodnoj kuhinji.

Program koji je trajao nepuna tri sata vodila je Sonja Klisić.

Labud N. Lončar, predsjednik Udruženja “Nekazano” nije krio zadovoljstvom prepunom salom. On se zahvalio svim izvođačima na vremenu, a gostima preporučio da im “ljevica ne zna šta radi desnica” i da u kutiju za priloge daju od srca onoliko koliko mogu. A ako i ne mogu neka se posluže sa po jednom knjigom izloženom u sali.

Zahvalio se i Kulturnom centru koji im je omogućio koriščenje sale, Pjevačkoj grupi „Darovi Svetog Jovana Vladimira“, Klapi KUD „Jedinstvo“, PPU „Svetionik“ i njhovom vaspitaniku Zari Pobrić – staroj pet godina, ujedno i najmlađem učesniuku večeri, te NVO “ Novo i ljepše Sutomore“, NVO „Zinak“, NVO – Udruženje žena Zete „Gospojine“, nastavnicima i učenicima Srednje Ekonomsko- ugostiteljske škole – Bar, kao i Veri Kirović, predsjednici Dijaspore Crne Gore, Nini Maraš, humanitarki iz Nikšića koja je donirala bubreg nepoznatom sugrađaninu, Slobodanki Hrvatin, Ani Vukazić- profesorici klavira i Ivu Dobrkoviću (klasična gitara) medijima, profesorima Valentini- Vanji Drobnjak, Neđeljku Đuroviću, Marti Nikolić, Sanji Gačević i njihovim učenicima – Andrei Marković, Adeli Beharović, Matei Cvijović, Luciji Milović, ivi Orlandić, Anastasiji Pavlović, Davidu Papanu, Hani Hot i Arijani Kolar.

Zahvalio se i sugrađanki Tatjani Vukoslavović od koje je potekla ideja da se napravi ovakvo veče i, neizostavno „Ženama Bara koje kuvaju srcem“ koje su u proteklom periodu od svojih sredstava i od pomoći pripremile sedam hiljada obroka i pomogle siromašnim i nemoćnim.

U nastavku programa posjetioci su uživali u pjesmi klape „Jedinstvo“ i pjevačkog društva „Darovi Svetog Jovana Vladimira“, kao i u izvođenju melodija na klaviru i gitari.

Segmente iz svojih ostvarenja govorili su pjesnici i umjetnici: Gordana Sarić, Slobodan Vučinić, Svetozar Đurišić, Slavka Klikovac, Milojka Jovović, Anika Vuletić, Danijela Nela Jovanović, Mladen Babović, Nataša Lečić, Srđan Leković, Milan Vujović, Božidar Nikolić Čarli, Trivo Zolak, Goran Radičević, Miroslav Jovanović Timotijev, Dragiša Simović, Olga Dabović Klikovac, Maja Mišnić, Miško Vučinić, Nermina Adžović Mustagrudić, Slavka Božović, Vasilije Vasko Janković, Vladimir Cerović i Božidar Nikolić Čarli kom je uručena članska karta kao novom članu udruženja “Nekazano”.

Specijalni gosti večeri bili su Majkl Dudlej iz Kanade, pjesnik koji je krenuo na put oko svijeta i zadržao se u Baru na sedam dana kao gost udruženja „Nekazano“ i Damir Maraš, pjesnik i muzičar iz Delnica u Hrvatskoj,
Učenici srednje ekonomsko ugostiteljske škole govorili su Dadlijeve pjesme na engleskom i maternjem jeziku, a onda je njihov autor izveo svojevrsni šou , uz pomoć Ane Vukezić – koja ga je pratila na klaviru, Govorio je nadahnuto haiku na zadovoljstvo publike.

Damir Maraš je oduševio publiku pjevajući uz muziku pjesme koje je sam napisao i komponovao.

Oba stvaraoca su po prvi put u Crnoj Gori.

Druženje je nastavljeno do kasnih večernjih sati u „Night club Fratello“ , u organizaciji Stojana Sekulovića iz Sutomora.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.