fbpx
spot_img

Dragana Harkai: Smisao humanosti

Humanost  je mnogo šira kategorija, nego što se u prvi mah pomisli. Podrazumeva misliti lepe misli, ali i delovati u smeru humanosti.  Humano delovati znači pomagati drugima bez obzira na to koje su rase, nacionalnosti, pola, starosti, vere i bez obzira na to jesu li ljudi, životinje ili priroda koja nas okružuje.
Humana osoba je milosrdna, osećajna, požrtvovna, nežna, brižna, odgovorna, stvara bolji svet za sve koji u njemu žive. Humani čovek u biti čini dobro. Humanost je odluka na koji način ćemo se svakoga dana odnositi u novim životnim situacijama. Svaka odluka može biti humana ili sebična. Sve što radimo možemo raditi tako da ono što činimo bude nekome od koristi ili da sve što radimo radimo samo za sebe.
Humani možemo i trebali bi biti svi mi, svakoga dana. Mnogo je situacija u kojima možemo pokazati svoju humanost: u svojoj kući, prema prijateljima i prijateljicama ili prema sasvim nepoznatim ljudima.
Pravi humani čovek pomaže, brine i odgovorno se ponaša prema svim živim bićima. Humani čovek poštuje prava svakog živog bića na život, sigurnost, nenasilje i zadovoljenje osnovnih životnih potreba.
Humana osoba u srcu nosi dobro, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrotu, srdačnost, darežljivost, istinu, saosećanja.
Dragana Harkai
Dragana Harkai
Master ekonomista, pisac, Business English edukator i blogger. Autorka podržava univerzalne ljudske i životne vrednosti i piše o tim vrednostima, kvalitetnom stilu života, modi, lepoti, ljubavi, osmehu, putovanjima, inovacijama. Inače, i njen način pisanja je potpuno izgrađen jer je sa 18 godina izdala svoju prvu knjigu “Osmeh do beskraja”, nakon nekoliko godina i drugu “Duša” koja je dvojjezična. Govori tečno nekoliko svetskih jezika i voli da putuje i upoznaje najrazličitije ljude. Ako je pitate šta je za nju najvažnije odmah će vam reći zdravlje i kultura, to se i vidi po njenom stavu, ponašanju, odnosu sa ljudima i načinu života.