fbpx
spot_img

EU: Svaki drugi nedavni diplomac pronađe posao

Četvrtu godinu zaredom stopa zaposlenosti nedavnih diplomaca u Evropskoj uniji je u porastu. U 2017. godini svaki drugi nedavno diplomirani student u EU pronašao je posao.

 

zaposlenje

Suprotno ovom periodu, nezaposlenost nedavnih diplomaca beležila je porast u periodu od 2008. do 2013. godine.

Prema podacima Eurostata, 80 odsto diplomaca zaposleno je u toku prošle godine, a pod pojmom nedavni diplomac smatra se osoba, starosti od 20 do 34 godine, od čije diplome do zaposlenja nije prošlo više od tri godine.

Pod diplomcima ovo istraživanje obuhvatilo je posedovanje fakultetskog ili srednjoškolskog obrazovanje.

Najveću stopu zaposlenosti za nedavno diplomirane studente zabeležile su Malta, sa čak 95 odsto, zatim Nemačka sa 91 odsto, a na trećem mestu Holandija i Češka, obe sa po 90 odsto zaposlenih diplomaca.

Na drugom kraju skale, država koja je zabeležila najnižu stopu zaposlenosti nedavno diplomiranih studenata i srednjoškolaca jeste Grčka, i to sa 52 odsto zaposlenih. Nakon nje, tu je još jedna mediteranska država, Italija, sa 55 odsto.

Nivo obrazovanja igra ključnu ulogu u potrazi za poslom

Stopa zaposlenosti nedavnih diplomaca sa visokim obrazovanjem u EU iznosila je 85 odsto u 2017. godini, dok je odgovarajuća stopa za stručnu diplomu, odnosno više obrazovanje, iznosila 77 odsto.

Stopa zaposlenosti za srednjoškolce bila je znatno niža, i iznosila je 64 odsto.

Izvor: danas.rs

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.