fbpx

Fakulteti ipak traže prijemni

Plan da se uvede državna matura za dve godine neće se menjati, ali potrebno je napraviti dogovor da li da se, pored mature, uvede još neka provera znanja za upis na fakultete – rečeno je u utorak na sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), kojoj su prisustvovali rektori državnih i privatnih univerziteta.

 

Foto: PMF NS

Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, napomenuo je da se dekani pojedinih fakulteta, kao što je Elektrotehnički fakultet u Beogradu ili Fakultet organizacionih nauka, protive da matura bude jedini uslov za upis, imaju bojazan da se na takav način ne može proveriti znanje maturanata i smatraju da je potrebno uraditi dodatnu proveru znanja.

 

– Ministarstvo prosvete je protiv da imamo i maturu i prijemni – rekao je Tubić. – Moramo naći način da uredimo prohodnost prema fakultetima i da najbolji upišu ono što žele.

 

On je dodao i da će u izradi zadataka za državnu maturu učestvovati univerzitetski profesori, a ne srednjoškolski.

 

Na konferenciji se čuo i predlog da bi možda trebalo da se po ugledu na umetničke, fakultete gde se polažu veštine i na kojima matura nema presudan značaj, nešto slično uvede i na nekim drugim fakultetima.

 

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović istakla je na KONUS-u da će rok za akreditaciju visokoškolskih ustanova, koji je već jednom produžen do 30. aprila, biti najverovatnije opet produžen i to do 30. juna. Ona je, međutim, naglasila da to ni na koji način neće uticati na rad univerziteta i fakulteta koji su u postupku akreditacije i da će oni bez problema moći da upišu studente u školsku 2019/2020. godinu.

Izvor: novosti.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.