fbpx
spot_img

FEBRUARske pozorišne premijere i gostovanja u Beogradu

Tokom meseca februara publika u Beogradu će imati prilike da pogleda šest premijernih predstava (Zvezdara Teatar, JDP, BDP, opera i teatar Madlenianum i UK Parobrod) i osam gostovanja – dve akademije, dve iz Beograda i jedna iz Prištine i pozorišta iz Sombora, Niša, Prištine, Novog Pazara i Novog Sada. Izdvajaju se premijerne predstave reditelja: Slobodana Skerlića, Gorčina Stojanovića, Ive Milošević, Valerij Kirilov (Rusija) i Bratislava Petkovića. Kod gostujućih predstava izdvajaju se reditelji: Andraš Urban, Slobodan Skerlić, Milan Karadžić, Marko Torlaković i Stevan Bodroža.
Ovog meseca dva pozorišta obeležavaju svoje jubileje: Beogradsko dramsko pozorište, dan pozorišta, 20. februara i Novosadsko pozorište 44. godine postojanja, 27. februara.

Beogradske premijere:
01. Februar: KOREŠPODENCIJA, Zvezdara Teatar, scena Bata Stojković
02. Februar: MESEC DANA NA SELU, Jugoslovensko Dramsko Pozorište, scena Ljuba Tadić
09. Februar: MITROVDAN, Opera i teatar Madlenianum, mala scena
20. Februar: POSLEDNJI ROK, Beogradsko Dramsko Pozorište, scena Rade Marković
25. Februar: PESNIK UTOPLJENE DUŠE, Beogradsko Dramsko Pozorište, nova scena
27. Februar: BALKANSKA TUŽBALICA, UK Parobrod

Beogradska gostovanja:
01. Februar: ČUDO U ŠARGANU, BDP, scena Rade Marković (Gostovanje NP Sombor)
02. Februar: PLEJ STRINDBERG, BDP, scena Rade Marković (Gostovanje Prištinske akademije)
05. Februar: RAZVOJNI PUT BORE ŠNAJDERA, Narodno Pozorište, scena Raša Plaović (Gostuje NP Priština sa privremenim sedištem u Gračanici)
10. Februar: SENDI BIČ OF MARS, Bitef Teatar (Gostuje FDU Beograd)
12. Februar: GALEB, BDP, scena Rade Marković (Gostovanje Akademije umetnosti Beograd)
13. Februar: ČAS ANATOMIJE, Narodno Pozorište, velika scena (Gostuje SNP Novi Sad)
17. Februar: BETON MAHALA, Zvezdara Teatar, nova scena (Gostuje trupa iz Novog Pazara)
25. Februar: U ČIJE IME, Narodno Pozorište, velika scena (Gostuje NP Niš)

Predstava meseca (u najavi):
PESNIK UTOPLJENE DUŠE, Beogradsko Dramsko Pozorište, nova scena
Aleksandar Jugović

Režija: Slobodan Skerlić
Igraju: Sergej Trifunović, Milica Zarić, Nemanja Stamatović, Jovo Maksić, Ivana Dudić Lako Nikolić
Dramaturg: Kristina Đuković, scenograf: Nemanja Petrović, kostimograf: Tatjana Radišić i scenski pokret: Vladimir Petričević

Sudbina Vladislava Petkovića Disa (1880-1917), jednog od ukletih pesnika ovog podneblja, višegodišnja je inspiracija Aleksandra Jugovića: roman Disharmonija objavio je 2005. godine, a sada se ovoj temi vraća u drami Utopljene duše. 

Više o premijernim predstavama:
KOREŠPODENCIJA, Zvezdara Teatar, scena Bata Stojković u 19.30h
Borislav Pekić

Reditelj: Gorčin Stojanović
Igraju: Branislav Lečić (Simeon Njegovan – Lupus), Slavko Štimac (Simeon Njegovan – Hadžija), Anica Dobra (Milica Njegovan), Joakim Tasić (Simeon Njegovan – mladi gazda), Jelena Stupljanin (Juliška Tolnaj), Branko Vidaković (Šamsika Tot i ostali)
Dramatizacija: Borislav Mihajlović Mihiz, Scenograf: Gorčin Stojanović, Kosimograf: Lana Cvijanović, Koreograf: Irena Šarović 

Roman „Zlatno runo“ Borislava Pekića svojim obimom (preko 3000 stranica) vremenskim obuhvatom (desetina vekova), brojem ličnosti (nekoliko stotina) svakako je najzamašniji roman celokupne srpske književnosti, a svojim literarnim, intelektualnim i eruditnim kvalitetima jedan od najznačajnijih. Epistularna komedija „Cincari ili Korešpodencija“ dramatizacija je jednog dela ovog romana, dela koji obuhvata nekoliko meseci iz kraja 1847. i početka 1848. godine – kada je cincarska porodica koju ovaj roman stvara i prati prestajala da bude gurbetski arumunski genos Njagoa i počeo da se pretvara u značajnu trgovačko-čaršijsku srpsku firmu „Simeon Njegovan i sin“. Dramatizovani odlomak, iako deo velike celine, autonoman je, da se percipirati i pratiti nezavisno i dovoljan je sam sebi.
„Uz soglasije auktora“ i njegovu prijateljsku podršku preduzeo sam da ovaj deo romana, pisan isključivo u obliku prepiske, dramatizujem u obliku korespondentske, epistularne komedije. Namera mi je i želja da čuvam u dramskom obliku prirodu ovog štiva: ne dakle da se prepiska pretvori u scenu, nego upravo obrnuto, da se scena pretvori u prepisku. Novina ovog oblika je u isti mah i privlačan izazov, ali i avantura puna prepreka i teškoća. Ova dramatizacija sačinjena je tako da posluži kao osnov i da se ispita mogućnost prepiske kao čiste teatarske forme. U njoj ličnosti opšte putem poruka, bez neposrednog kontakta, na distanci prostornoj, vremenskoj, pa i psihološkoj. U neposrednu scenu, u direktan dijalog se ulazi samo onda kada prepiska u nju uvede. Funkciju kratkih, brzih replika ovde zamenjuju telegrami, monologa duga pisma, a fabula komedije, njeni zapleti i raspleti obrazuju se ritmom korespondencije. Epistularno saopštenje u ovoj dramatizaciji treba da bude  osnovni element dramske komunikacije. U prepisci i jak efekat biva smiren i ohlađen, spontanost i iskrenost ispovesti prolazi kroz trezvenu čistku formulisanosti; taktika, hipokrizija i kurtoazija su bitni psihološki činioci. Karakteri se formiraju ne toliko akcijom, koliko saopštavanjem u akciji, motivi se motivišu, a namere iskazuju ili prikrivaju iskazom. Jednom rečju prepiska kao teatarska forma zahteva iznalaženje čitavog niza posebnih načina teatarskog izražavanja.
Postoje, razume se, mnogi načini da se ovako, korespondensko kazivanje uznemiri, učini živim, brzim i atraktivnim. Mnoga od tih sredstava su korišćena, a valjaće iznaći nova i drugačija. Namerno nisam u ovu dramatizaciju unosio intervencije i didaskalije te vrste, uveren da u ovom eksperimentalnom poslu valja ostaviti punu slobodu reditelju i ansamblu da ispitaju sve mogućnosti i iznađu najbolja rešenja. Borislav Mihajlović- Mihiz

MESEC DANA NA SELU, Jugoslovensko Dramsko Pozorište, scena Ljuba Tadić u 20h

Ivan Sergejevič Turgenjev

Režija: Iva Milošević 
Igraju: Mirjana Karanović (Natalija Petrovna),Svetozar Cvetković (Mihailo Aleksandrovič Rakitin),Marko Janketić (Aleksije Nikolajevič Beljajev), Milica Gojković (Veročka), Branka Petrić, Marko Baćović, Srđan Timarov, Milena Vasić, Dubravko Jovanović, Irfan Mensur, Bojan Lazarov, Marija Klanac, Relja Vasić/Pavle Orlić
Scenografija: Gorčin Stojanović, Kostimografija:Boris Čakširan, Kompozitor: Vladimir Pejković, Dizajn svetla: Dejan Draganov

Slavni komad I. S. Turgenjeva i jedan od najlepših dela ruske književnosti, Mesec dana na selu prvi put je postavljen u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1951, što je bila 14. premijera od osnivanja teatra. Uloga Natalije Petrovne bila je poverena Savi Severovoj. Pored brojnih vrhunskih ruskih glumica, među kojima je i Olga Kniper Čehova, Nataliju Petrovnu igrale su i Ingrid Bergman i Helen Miren i to dva puta, na Brodveju i Vest Endu.

Šta je zalјublјenost? Pustolovina, želјa, ushićenost, zadivlјenost.
Kada smo zalјublјeni, duša kao da se budi iz duboke usnulosti i doživlјava svoje proleće. To je nešto poput drugog rođenja koje nam uliva osećanje da ranije pravog života nije ni bilo. Kontrola razuma biva uzdrmana. Događa nam se nešto veliko, nečuveno.
Čak i kada je uglancan sjajem blagostanja, ušuškanosti u rutine i navike, društvene priznatosti, život može delovati sivo. Kolotečina. Ponavlјanje. Sve je poznato i zato dosadno.
Čeznemo da nas nešto ili neko odnese odavde, odvede na drugo mesto. Da li smo tada prijemčivi za lјubav? Ili bar lјubav kao ideal? Kao odluku? Da li lјubav može biti odluka? Ako je odluka, da li je to onda lјubav? Ako je odluka posledica volјe, da li je volјa za lјubav istovremeno i mogući razlog za neostvarenje lјubavi?
Da li je osećanje dosade plodno tlo za zalјublјivanje? Da li je život za one koji imaju postao previše lak? Da li je ta lakoća izvor dosade ili usamlјenosti? Je li u pitanju glad za doživlјajima?
Ljubav je misterija. Zalјublјen čovek je veličanstven u svom zalјublјeničkom ludilu, ali je i smešan. Da li lјubav čoveka istovremeno uzdiže u njegovoj lepoti i ogolјava bedu njegove egzistencije
Za nekoga je izvor nade u bolјu budućnost, za nekoga je zanos u kojem privremeno izgubi sebe, da bi se potom ponovo uspostavio. Neko biva razočaran, neko pristaje na iluziju, neko je zahvalan što se zahvalјujući lјubavi ponovo osetio živim.
Sve ove priče, sva ova pitanja, mislim da otvara ovaj komad. Pokušaćemo da se zapitamo, a ne da presuđujemo. Iva Milošević

MITROVDAN, Opera i teatar Madlenianum (koprodukcija sa pozorištem Moderna garaža), velika scena U 19.30h
Bratislav Petković
 
Reditelj: Bratislav Petković
Igraju: Nebojša Ljubišić, Laka Nikolić i Božidar Stošić
Scenografija: Vladimir Ćirić, kostim: Tijana Sićević
Drama MITROVDAN za temu ima ličnosti srpskog patrijarha Gavrila Dožića i srpskog vladike Svetog Nikolaja Velimirovića, a pre svega njihov poslednji susret na Mitrovdan 1946. godine  u Nemačkoj. U drami MITROVDAN patrijarh srpski Gavrilo Dožić, oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj, i vladika Nikolaj Velimirović, emigrant, razgovaraju o neizvesnoj sudbini naroda i pravoslavlja u otadžbini nad kojima se nadnosi pretnja komunističkog terora. Njihov dijalog teče – paradoskalno, ali istorijski tačno – u vili Vilhelma Krauta, Nemca, bivšeg logorskog kuvara koji ih sada opslužuje srpskim jelima i čak uspeva da umesi slavski kolač. Jedno od najuzbudljivijih mesta u drami MITROVDAN je upravo odluka Vilhelma Krauta da tog dana bude kršten i da postane pravoslavac, nadahnut od strane ljudi kakvi su bili partijarh Gavrilo i vladika Nikolaj. Crkveni velikodostojnici ostaju nepokolebljivo odani suštini svetosavske tradicije i etike, s tim što patrijarh Dožić ne odustaje od namere da se vrati u otadžbinu i podeli istorijsku sudbinu sa svojim narodom, a vladika Nikolaj nastavlja emigranski život do svog ovozemaljskog kraja. Vladika Nikolaj Velimirović koji je zbog svoje duhovne grandioznosti proglašen za svetitelja je ličnost koja zavređuje da se što bolje upozna kroz brojna dela koja je ostavio u vidu knjiga, a predstava MITROVDAN nudi priliku da se o tom velikom čoveku saznaju i neki manje poznati podaci iz njegove biografije.
Predstava MITROVDAN će se izvoditi na dve scene, na Maloj sceni Madlenianuma i na sceni pozorišta Moderna garaža u okviru Muzeja automobila.
POSLEDNJI ROK, Beogradsko Dramsko Pozorište, scena Rade Marković u 20h
Valentin Rasputin
 
Reditelj: Valerij Kirilov
Igraju: Danica Riskovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović Čučilović, Boris Komnenić, Andrej Šepetkovski, Sandra Bugarski, Milica Milša, Tamara Aleksić, Srđan Dedić, Nada Macanković, Ljubomir Ćustić
Dramatizacijam scenografija, kostim: Valerij Kirilov
Kirilov će beogradskoj publici predstaviti dramatizaciju romana Valentina Rasputina (1937-2015) Poslednji rok. Još u sovjetsko vreme, počev od 70-ih godina, dela ovog pisca iz sibirskog grada Irkutska, predstavnika posleratnog pravca u sovjetskoj književnosti tzv ruralne proze, postala je ogledalo duhovnosti njegovih savremenika. Karijere, uspeh, veze, položaj u društvu, tvrdi Rasputin, ne mogu da budu određujući, ako je čovek izgubio nit pokolenja, ako je zaboravio svoje korene – a to je lajt motiv njegovog opusa. Oni su naznačeni upravo u ključnom delu Poslednji rok, objavljenom 1970. Setno senčenje likova sa sela, porodica rasturenih brzinom savremenog života potcrtano je neobičnim, gorkim humorom koji našu publiku može da podseti na Vladimira Vojnoviča.
Predstava je rezultat saradnje Beogradskog dramskog pozorišta sa Volkov teatrom – Ruskim državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja. Umetnička saradnja naša dva pozorišta uspostavljena je maja 2015. godine.

BALKANSKA TUŽBALICA, UK Parobrod (koprodukcija sa Puls teatar Lazarevac) u 20.30h

Režija: Stevan Bodroža
 
Više o gostujućim predstavama:
ČUDO U ŠARGANU, BDP, scena Rade Marković (Gostovanje NP Sombor) u 20h
Ljubomir Simović

Premijera: 11. oktobar 2017.

Režija: Marko Torlaković
Igraju: Aleksandra Pleskonjić, Saša Torlaković, Vanja Nenadić, Aleksandar Vučković, Branislav Jerković, Srđan Aleksić, Pero Stojančević, David Tasić Daf, Ivana V. Jovanović, Ervin Hadžimurtezić, Marko Marković, Nemanja Bakić

U Srbiji radnici izvršavaju samoubistva po fabrikama ne bi li državi i građanštini skrenuli pažnju na bedne plate, otkaze, partijska zapošljavanja, izrabljivačku satnicu, pljačkašku privatizaciju, fašistički odnos vlasnika nad zaposlenima, logoraške uslove rada. Koliko je obešenih radnika potrebno? Zašto niko ne reaguje? Čuda ne postoje!
U ovakvim okolnostima pozorište mora biti društveno odgovorno, u protivnom ono je samo građanski komoditet preko kog se zatucanoj masi serviraju zabava i konformizam. Tranzicioni vakuum nam je omogućio da postanemo ono što Gi Debor naziva društvom spektakla. U društvu spektakla zabava se proteže od Guče do ajfona. Nemojte iste sadržaje tražiti i u pozorištu. Nemojte ulaziti u pozorište ako niste spremni da se suočite sa društvenom i političkom stvarnošću. Ako inače niste spremni da se suočavate, nemojte uopšte izlaziti iz svojih toplih domova jer ste suštinski društveno neupotrebljivi. Ako vam je preko glave ovakvih tema onda pomerite guzicu pa nešto promenite. Čuda ne postoje. Morate ih stvarati sami i za njih se boriti. Marko Torlaković

ČAS ANATOMIJE, Narodno Pozorište, velika scena (Gostuje SNP Novi Sad) u 19.30h
Danilo Kiš
Premijera: 28. februar 2017.
Reditelj: Andraš Urban
Igraju: Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Igor Pavlović, Višnja Obradović, Nenad Pećinar, Draginja Voganjac, Alisa Lacko, Milica Grujičić
 
Polazeći od polemičke knjige „Čas anatomije” Danila Kiša u kojoj se pisac razračunao sa reakcijama književno-političke javnosti na njegovu „Grobnicu za Borisa Davidoviča”, Urban je sastavio značenjski širi, fragmentaran scensko-muzički tekst (dramaturg i saradnik reditelja Suzana Vuković). Pored polaznog teksta, u predstavu su uključeni delovi „Grobnice za Borisa Davidoviča”, lirika Šandora Petefija, Damira Avdića, kao i citati predstava reditelja Olivera Frljića i Ljubiše Ristića, zbog srodnih tema, umetničke hrabrosti i društvenih prekoračenja.
Scenski jezik je ovde manje raskošan nego što je to inače slučaj u Urbanovim režijama, manje je razgranat i poetski probojan, dok je društveno-politički sloj značenja u punom centru pažnje. Za ovu predstavu se može reći da je oblik scenskog eseja, vid predavanja – performansa sa songovima različitih muzičkih stilova, samo povremeno obogaćen simbolički efektnim urbanovskim prizorima (kompozitor Irena Popović). Ovakav izbor forme je idejno svakako opravdan, utemeljen u osnovi Kišovog „Časa anatomije”. Predstava je čas, lekcija iz istorije društveno-političkih represija, progona umetnika i cenzure, pakla totalitarizma i nametanja ideološkog optimizma. Ana Tasić
U ČIJE IME, Narodno Pozorište, velika scena (Gostuje NP Niš) u 19.30h
Aleksandar Mihailović
Premijera: 29. novembar 2017.
Reditelj: Milan Karadžić
Igraju: Miroslav Jović, Aleksandar Marinković, Sanja Krstović, Dejan Cicmilovič, Aleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić, Danilo Petrović
 
U čije ime je istinita dramatična priča o streljanim glumcima Narodnog pozorišta, nakon oslobođenja Niša 1944. godine. Ona na topao i životan način progovara o stradanju malog, običnog čoveka koji pokušava da opstane u vihoru velikih društvenih i političkih promena. Večita dilema o izboru strane, ali i slobodi umetnika da se u turbulentnim vremenima bori umetnošću i za umetnost, tema je koja snažno korespondira sa vremenom u kojem živimo, oslikavajući model po kome se promene na ovim prostorima uspostavljaju već više od pola veka.
 
Ovaj komad me je privukao zato što na umetnički pošten način, bez ideološke pristrasnosti, tretira sukob dva sveta. Svet umetnosti, pozorišta, svet glume i svet politike, ideologije, partije, sa druge strane. Svet politike i vlasti odneće možda pobedu u prvoj bici, ali rat sa svetom umetnosti nikad ne može dobiti. Eto, to je i poruka ovog komada.
PLEJ STRINDBERG, BDP, scena Rade Marković (Gostovanje Prištinske akademije) u 20h
Fridrih Direnmat
Premijera: 15. jun 2016.
Režija: Jovica Pavić
Igraju: Strahinja Bičanin, Jovana Krstić, Milan Popović, Pavle Gavrilović 

Komad, koji je Direnmat napisao po Strindbergovom delu „Mrtvački ples“ ima odličnu strukturu i obrađuje odnose u braku, kao izvor sukoba, a u njemu mogu da se prepoznaju i mladi bračni parovi i oni koji su dugo u braku. Ima dosta i smeha i ironije i cinizma i gorčine i na kraju ipak i ljubavi. Najteže nam je bilo da pronađemo dobar žanr kroz koji ćemo sve to predstaviti, da dirne, jer to je priča o tragičnosti, prolaznosti u braku i uopšte o ljudskim sudbinama. Jovana Krstić

RAZVOJNI PUT BORE ŠNAJDERA, Narodno Pozorište, scena Raša Plaović (Gostuje NP Priština sa privremenim sedištem u Gračanici) u 20.30h
Aleksandar Popović
Premijera: 14. februar 2016.
Režija: Boban Skerlić
Igraju: Igor Damnjanović, Dejan Cicmilović, Branko Babović, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Anika Grujić, Ivana Kovačević i Aleksandra Cucić

U započetom a nedovršenom društvu. U kojem caruje improvizacija. A odlučuju nekompetentni. I nesposobni. U državi u kojoj su politička i upravljačka moć idealan preduslov da se bezbedno mazne. I da se dobije. I da se otme. Pa i onom stvari omrsi. U narodu koji mrzi vlast toliko da je obožava. Što je ova silnija i beskrupuloznija. A posebno kad oće da vikne. I udari. I zvekne. U to i takvo društvo. U tu i takvu državu. U taj i takav narod. Dolazi novo vreme i nova ideologija i novi ljudi. Dok dlanom o dlan, stare vrednosti, stare rutine i stari odnosi progutaju sve novo i ostane samo prazna ideološka ljuštura udrobljena u sveprisutni i nepobedivi mentalitet. Gde se za nekorumpiranog šuška da je smotan. Gde se mufljuzluk doručkuje, rog za sveću ruča, a autokratski populizam večera. A između obroka se junačke pesme o poštenju i čojstvu pevaju. 
Ali, sve je to bilo u komunističkoj SFRJ. I nikakve veze s nama sada i ovde nema. Jel da? Boban Skerlić

GALEB, BDP, scena Rade Marković (Gostovanje Akademije umetnosti Beograd) u 20.30h
Anton Pavlovič Čehov
 
Premijera: 26. jun 2017 (Atelje 212)

Igraju: Marija Babić, Boris Mitrović, Dimitrije Prodanović, Milena Božić, Gordana Đokić, Miloš Lazarov, Milan Krstić, Predrag Grujić, Vahid Džanković

Galeb, kakovog do sada nismo imali priliku da vidimo, svečana je diplomska predstava studenata IV godine glume Akademije umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Andreja Šepetkovskog i prof. Milana Neškovića.
Uz Ujka Vanju, najpoznatije delo Antona Pavloviča Čehova, komedija Galeb, predstavljala je, u vreme kada se pojavila, prekretnicu u razvoju dramske književnosti i beg od tradicionalnih formi. Ova inspirativna, neverovatno duhovita, ali i potresna svevremena priča o neuzvraćenim ljubavima, promašenim životima, pozorištu, književnosti, neutoljivoj i pogubnoj gladi za slavom, lutanjima stvaralaca i nadama da će stvorenim delom ostaviti dragoceni, autentični  i večni pečat, po ugledu na Tvorca, ali bez uzdanja u Njega, obrađena je do sada na hiljade načina, na svim meridijanima.

BETON MAHALA, Zvezdara Teatar, nova scena (Gostuje trupa Joj, evo ih ovi iz Novog Pazara) u 20h
Džana Ljajić, Ema Muratović, Ajtana Dražanin, Draga Kostić, Lejla Bučan, Amar Ćorović, Nedim Nezirović i Petar Kostić
Premijera: 10. januara 2015.
Režija: Branislav Trifunović i Rifat Rifatović
Uloge: Džana Ljajić, Ema Muratović, Ajtana Dražanin, Draga Kostić, Lejla Bučan, Amar Ćorović, Nedim Nezirović i Petar Kostić
Mladi glumci probudili su brojne emocije i ustalasali lokalnu javnost predstavom koja kritikuje školstvo, dvojezičnost, političare, porodicu, odnose među ljudima. Ideja za ovu predstavu nastala je tokom Festivala pozorišta mladih (Youth Theatre Festival) koji se već dve godine održava u Novom Pazaru, u organizaciji Kancelarije za mlade.
Ovo je predstava o njihovoj ljubavi prema svom gradu, prema prijateljima, ali ta ljubav nije slepa da ne vidi probleme sa kojima se svakodnevno susreću. Predstava je i zabavna i potresna, a publika koja je bila na probama se smejala i plakala. To je ono što je bitno, jer pozorište mora da izazove emocije. Branislav Trifunović
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)