fbpx
spot_img

Formirana Asocijacija roditelja i nastavnika Srbije

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika (NARNS) formirana je na konstitutivnoj skupštini u Beogradu kao rezultat inicijative „Partnerski za obrazovanje” koju su pokrenuli Fondacija za otvoreno društvo i UNICEF u Srbiji.

Osnovna ideja je da se promoviše i osnaži saradnja roditelja, nastavnika i škola kako bi uspešno inicirali promene u obrazovanju i rešavali konkretne probleme sa kojima se svi akteri suočavaju u obrazovnom procesu.

„Formiranje Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije rezultat je posvećenog jednogodišnjeg rada na kreiranju struktura i dobrih praksi u zajedničkom radu roditelja i nastavnika u okviru predškolskih ustanova i škola”, izjavila je Tatjana Stojić, koordinatorka programa u Fondaciji za otvoreno društvo Srbija. Ona je navela i da je ovo početak nove faze razvoja u procesu demokratizacije i modernizacije obrazovnog sistema u Srbije.

„Bilo bi važno da Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika bude prepoznata kao partner institucijama sistema koje razvijaju obrazovne politike i mere na nacionalnom i lokalnom nivou”, izjavila je Tanja Ranković, rukovoditeljka programa obrazovanja UNICEF-a u Srbiji.

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) ima za cilj da omogući:

  • razvoj partnerstva, kulture uvažavanja i saradnje između roditelјa, prosvetnih radnika i škola;
  • izgradnju kapaciteta roditelјa i prosvetnih radnika za saradnju i učešće u radu različitih mehanizama – školskih klubova roditelјa i nastavnika, saveta roditelјa, školskih odbora i drugih;
  • kreiranje platforme za diskusiju koja okuplјa i orijentiše roditelјe i prosvetne radnike, kao i druge značajne aktere – stručnjake, donosioce odluka i druge;
  • uklјučivanje roditelјa i prosvetnih radnika u razvoj obrazovnih politika i mera;
  • promociju i podršku procesu decentralizacije obrazovanja – jačanje veza između porodice, škole i lokalne zajednice.

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije okuplja predstavnike tri zajednice: strukovnih udruženja prosvetnih radnika, roditeljskih udruženja i predstavnike školskih klubova roditelja i nastavnika, školskih i opštinskih saveta roditelja kao strukture koje omogućavaju zajedničku saradnju roditelja i prosvetnih radnika u okviru škola.

U okviru dosadašnjih aktivnosti inicijative „Partnerski za obrazovanje” više od 500 roditelja i nastavnika uključilo se u rad školskih klubova u 11 gradova Srbije – u Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Loznici, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Sečnju, Subotici, Zrenjaninu i Beogradu.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.