fbpx
spot_img

Dan sveslovenske pismenosti i kulture u Tuzli

Škola srpskog jezika „Jutra plavog sljeza“ pri SPKD „Prosvjeta“ Tuzla, koju već jedanaest godina vodi nastavnik srpskog jezika i književnosti Mirjana Lazarević, povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, a u čast Svete ravnoapostolne braće Ćirila i Metodija, autora prvog pisma Slovena, organizovala je literarni konkurs za učenike osnovnih škola. Čuvanje i njegovanje jezika i pisma je čuvanje identiteta jednog naroda.

Učenici su, uz pomoć svojih mentora, pisali i slali pjesme, priče, crteže, uz fotografiju mjesta u kojem žive, prirodne ljepote, kulturne, vjerske i druge objekte, istorijske spomenike, sve što im je na neki način privuklo pažnju. Na konkurs se odazvalo osamnaest škola iz regiona sa mnoštvom radova.

Ovo je bio lijep način da se djeca kroz fotografije i stihove upoznaju sa ljepotama krajeva iz kojih dolaze njihovi vršnjaci, da šire prijateljstvo i podstiču na stvaralaštvo. Prava vrijednost sličnih aktivnosti „Prosvjetine“ škole je okupljanje učitelja, nastavnika i djece oko ideje zajedničkog stvaranja, širenja prijateljstva i ujedinjenosti kroz znanje, umjetnost, stvaralaštvo. Sve aktivnosti koje je Škola srpskog jezika organizovala su rado prihvaćene što govori veliki broj mentora koji su učestvovali.

SPKD "Prosvjeta" Tuzla
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.
WordPress PopUp Plugin