fbpx
spot_img

Fudbal: Albanci ispisali istoriju i poslali Rumune kući

Jedan gol na prvenstvu, bio je dovoljan ekipi Albanije za istorijska tri boda i prvu pobedu u istoriji albanskog fudbala na velikom takmičenju, Rumunija – Albanija 0:1 (0:1)

https://www.youtube.com/watch?v=OYDWnKVHqPY

Direktan duel dve ekipe, koje je samo pobeda ostavljala u trci za prolaz dalje, pripao je, reklo bi se, upornijoj ekipi. Ništa posebno Albanci nisu pokazali od fudbalskog znanja, ali ova ekipa Albanije je još jedan dokaz da često borbenošću i fanatičnošću, može se doći do ostvarenja cilja.

Rumunija je bila favorit, svi su očekivali da će konačno da zabeleži tri boda i uz bod protiv Švajcarske da zauzme mesto u drugom krugu. Ali, nisu se pitali samo oni.

Od početka meča se videlo da će Rumuni da se muče sa tvrdom i borbenom odbranom protivnika, jer bi se njihovi napadi najčešće završavali pred poslednjm bedemom Albanije. Kao onomad u, već čuvenoj utakmici u Beogradu sa Srbijom, Albanci su se stisli pred golom i opipavali puls protivnika, a kad su videli da mogu da se nose sa ekipom Rumunije, posle prvih pola sata, sve češće je umeo da sevne opasan kontranapad. Igra koju su demonstrirali, pogotovo protiv Francuske im je davala za pravo da taj recept primene i na, ipak, skromnijem protivniku. Sledeći takvu fudbalsku ideologiju, dočekali su svoj trenutak radosti u 43. minutu.

Jedan centaršut Memušaja sa desne strane, bio je dovoljan da Sadiku sačeka loptu na drugoj stativi, nakon pogrešne procene golmana Rumunije koji je odleteo u prazno sa još jednim odbrambenim igračem, i prosledi je u mrežu za, ispostaviće se, jedini gol na meču – Rumunija – Albanija 0:1, pisalo je na semaforu.

Šokirani Rumuni su pokušali da se priberu u drugom poluvremenu i krenuli su ofanzivno od samog početka nastavka, međutim, sem visokog procenta poseda lopte u tim momentima je izglednije bilo da će sevnuti kontra za drugi gol Albanije, nego što će Rumuni izjednačiti.

Veliku priliku propustili su u 76. minutu, kada je Andone sjajnim udarcem iskosa sa desne strane uzdrmao prečku, za povratak u meč i oživljavanje nade u prolaz, a to kao da je Albancima dalo krila i veru da je i fortuna na njihovoj strani, pa su do kraja sve češće brzim kontrama pokušavali da overe pobedu. Da je bilo malo više fudbalskog znanja u nogama njihovih napadača, mogli su i do drugog gola u nekoliko opasnih kontranapada koji su obećavali, ali i zahvaljujući njima, vreme je neumitno teklo u korist Albanije.

Poslednji zvižduk doneo je neopisivo slavlje na tribinama obojenim u crveno, a to slavlje bi moglo da se produži i narednih dana ukoliko se još neki rezultati poklope u korist ekipe selektora De Bjazija, pa je lako moguće da Albance gledamo i u drugoj fazi takmičenja. Naredni dani će doneti rasplet i konačan spisak ekipa, učesnika druge faze.

Borislav Kosanović
Borislav Kosanović
Pesnik i pisac, romantični huligan. Član „Arte“ družine, sa boravištem u Kljajićevu, a živi tamo gde putuje. Večno razapet između Disove tame i Mikine vedrine, svojih omiljenih pesnika, jednako ga inspirišu i Jesenjin i Džim Morison. Konture vedrine mu daju tri stvari istog početnog slova, „Partizan“, pank i poezija, a boje crtežu duše donosi osmeh ćerke Katarine. Sve što piše i stvara čini s nadom da će jednog dana ona biti ponosna na njega.