fbpx
spot_img

Gagine priče za decu i odrasle: Dobro je oprostiti

Jednog dana sestre i Uki su se igrali u sobi, a mama je bila u kuhinji. Iznenada, jedna  sestra zaplakala. Mama je brzo utrčala u sobu, podigla sestru u naručje i pogledala Ukija:

– Uki, zašto plače sestra?

– Ne znam.

– Kako ne znaš? Da li si dirao sestru?

– Uki, sto puta sam ti rekla da ne diraš sestre. To nije lepo. Ti si veliki i treba da ih čuvaš.

– Nisam je dirao. Sama je pala.

Uki je i dalje mirno odgovarao, a sestra je i dalje glasno plakala. Mama je bila vrlo uplašena, mazila je sestru po glavi i vikala na Ukija. Uki je često znao da ćušne sestre, pa mu mama ovoga puta nije verovala.

Sestra je plakala, Uki je ćutao, mama je vikala. Bila je baš nezgodna situacija.

Kad je sestra prestala da plače, mama se smirila. Setila se da može da proveri šta se desilo.Tata je u sobu gde su se igrali postavio kameru, kako bi  videli šta deca rade kad su sama. Mama je pogledala snimak isaznala istinu. Nije znala šta da radi, da li da se raduje što Uki nije udario sestru i što je govorio istinu, ili da tuguje što je pogrešila, što je okrivila Ukija, što je vikala na njega?

– Uki, izvini. Mama je pogrešila. Nije trebalo da te grdim. – mama je rekla tiho.

Uki je stajao pognute glave. Mama mu nije verovala, mama ga je okrivila za nešto što nije uradio. Bio je i tužan i ljut i nije mu prijalo kako se oseća.

– Uki, žao mi je – rekla je mama, a nešto je bilo čudno u glasu.  Uki je podigao glavu i video da mama plače. Baš se iznenadio. Mnogo je voleo mamu i nije želeo da ona bude tužna. Prišao je mami, zagrlio je, poželeo je da je zaštiti:

– Mama, nemoj da plačeš. Nisi me mnogo grdila. Nije to ništa. – tešio je mamu kao veliki.

Deca često greše, ali i odrasli mogu da pogreše. I tate i mame. Svi greše. Nije lepo kad se pogreši, ali je lepo da se prizna greška. Lepo je izviniti se. Zato se mama izvinila.

Uki je poljubio mamu, mama je njega poljubila.

Foto: glassacera.wordpress.com

Tako je Uki naučio šta znači oprostiti. Naučio je da je dobro oprostiti.  Odmah mu je postalo lepše. Opet je bio srećan.

I mama je opet bila srećna.Zaboravili su šta je bilo, zaboravili su nesporazum i nastavili svi zajedno da se igraju.

Odrasli mogu mnogo da nauče od dece. Deca imaju puno ljubavi i oproštaja u srcu. Decalako oproste. Važnо im je da budu srećna.

 

Kad pogrešiš, izvini se,

I nastavi biti dobar

sa sobom i  drugom osobom.

Kad te neko povredi, oprosti,

Za to ne treba puno hrabrosti.

Kod dece je mudrost snažnija,

Jer im je sreća od ljutnje važnija.

Dragana Kiklić
Dragana Kiklić
Jagodinka. Uživa da uči, ali dugogodišnja težnja ka znanju donela joj je samo "saznanje o neznanju". Ipak, trudi se da svaki put kad "od života dobije limun, napravi limunadu”.