fbpx

Slobino zanimljivo ćoše: Rusi u Nišu – Umetnost – II deo

5bcbc2e6adc6ac9dfb690a3edcb64ab2_XL

Nikolaj Morgunjenko, dugogodišnji scenograf Niškog pozorišta, rođen 1895 g. u Vasiljevki u Ukrajini. Nakon rušenja ateljea u Beogradu 1941. godine, prelazi u Niš gde iste godine počinje da radi u pozorištu.
Uradio je uspešno preko 220 scenografija i kostimografija, a paralelno se bavio slikarstvom i pedagoškim radom. Preko 50 dela čuva se u Niškom Narodnom muzeju, a preko 100 dela nalazi se u vlasništvu porodice Čolić iz Beograda.

Sofija Zaharjašević, rođena 1901. g u Mogiljovu, današnja Belorusija, radila je kao profesorka ruskog jezika. Bila je samouka, i od početka je pokazivala neosporni talenat, posebno vidljiv u specifičnim koloritima. Pored slikarstva bavila se i ikonopisom. Njena dela krase brojne manastire u okolini Niša, kao i dve crkve u Americi.

Vasilije Rudanovski, dolazi u Srbiju krajem 1920-tih godina, a radio je kao profesor crtanja u više niških škola.Do danas sačuvano je svega desetak njegovih slika koje se čuvaju u niškom muzeju. Pored slikarstva, bavio se i ikonopisom, uradivši ikonostas za Sabornu crkvu u Nišu, ali je isti uništen prilikom bombardovanja u II sv. ratu.

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.