fbpx
spot_img

Gera više voli igru od igrača

Zlatno pero Beograda, strip crtač Rajko Milošević Gera i njegov izdavač Igor Marković, urednik „System Comicsa” na Međunarodnoj strip konferenciji „Kragujevac Comic Con” manifestacije „Druženje sa Gerom” uspešno su se družili proteklog vikenda u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić” i „Striparnci”, sa mladim kragujevačkim ljubiteljima i stvaraocima „Sveta stripa”. Na trinaestoj manifestaciji Komikon slobodni umetnik sa Voždovca, koji od 1991. godine živi u Barceloni, R. M. Gera, održao je masterklas i otkrivao tajne profesionalaca u Evropskom i Svetskom strip biznisu. Uz put je promovisao svoje top knjige drugi deo „Prokletih”. Kupljene primerke Prvog i drugog dela Prokletih, ali i „Skalpirane” uz potpisivanje ukrašavao je crtanjem svojih junaka po želji kupca. Svoje izlaganje potkrepio je i izložbom crno belih fotografija svetskih majstora, koje su svojom porukom i emocijom sam svetski vrh, po njegovom mišljenju.

Na međunarodnoj strip konferencija „Kragujevac Comic Con“ dodeljene su diplome polaznicima stripskih radionica u okviru manifestacije „Leto u gradu,“ koju su organizovali Skupština grada, Kancelarija za mlade i Svet stripa.

Diplome su dobili: Bogdan Đurić, Mia Ponorac, Lana Milenković, Vukašin Arsenijević, Tea Medar, Martina Varjačić, Jelisaveta Jovanović, Milica Jovanović, Miša Aleksić, Dora Aleksić, Lana Aleksić, Mina Aleksić, Nikola Vesović, Dušan Vesović i Jelena Pavlović, koje su uručili Milan Jovanović predavač Škole devete umetnosti i Marija Đoković kordinatorka Kancelarije za mlade.

– Svet stripa od svog početka radi na tome da izaziva situacije, ili bolje rečeno da se stavlja u situacije koje dovode do mogućnosti da se dođe do ovakvog rezultata. Da smo posustali, ili se zadovoljili do sada urađenim, do ovog programa ne bi ni došlo. Želja za novim izazovom nas je dovela do saradnje sa Rajkom Miloševićem Gerom. Prepuna biblioteka i zadovoljna lica gostiju i posetilaca su najbolji pokazatelj kvaliteta programa. Dobili smo puno pozitivnih reakcija i poruka.  Gera i Igor Marković, urednik System Comicsa, su bili oduševljeni prijemom i interaktivnim učešćem u razgovor posetiotca. Zahvalim svima zaposlenima u Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić: Mirku Demiću, Maji, Vladi, Nikoli i Milošu, koji su svojim domaćinskim odnosom kragujevčanima omogućili dve fantastične večeri u svoj Galeriji rekao je za Pokazivač, Nebojša Vesović Predsednik udruženja „Sveta stripa”.

Gera je tajnu svog uspeha u svetskom vrhu sveta stripa i životu objasnio:

-„Nestrpljivi ne odu daleko! A, pravi umetnici nisu strpljivi. Ključni moment u karijeri je kvalitet, kada postaješ profesionalac. Da bi bili uspešni u svetu stripa, morate da čitate sve i razumete pesme, da pratite filmove. Moji omiljeni filmovi su: Sedam samuraja, Blago Sjera Madre, Divlje horde… Talenat je u čoveku, talenat ne može da se nauči, treba mu samo pomoći da izađe. Ovde sam zbog Sveta stripa i scenariste Dragana Savića, preko kojih se davno napravila konekcija. Crtao sam od malena. Zanat sam krao očima, Školu nisam voleo, čitao sam Gastona i Bluberija. Kao mlad zabavljao sam se igrajući basket i svirajući bluz. Imao sam svoju grupu  „STRIP BLUES BAND” u kojem sam svirao gitaru i pevao. Ima naš nastup iz 1984. godine na Yutubu. Preselio sam se u Barcellonu, jer sam morao da pobegnem iz carstva Mediokriteta. Moja teza je, da više volim igru od igrača! Strip je danas produkt. U svetu je strip skup sport”!

Na direktna pitanja, u sjajnom masterklasu odgovarao je direktno, postavljanjem stvari na prave noge i kako se misli u umetnosti. Tvrdi da mu rad na „Betmanu” nije prijao, jer to nije njegov senzibilitet. Sve može da se bolje uradi. Crno beli strip i fotografija su esencija svega, kao i poezija i otkrio je još puno tajni zanata, koje se ne uče na akademiji. Na kraju gitarom i bluzom se odjavio, obećavajući novi dolazak i druženje sa kragujevčanima.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.