fbpx
spot_img

20 zanimljivih činjenica iz sveta muzike!

Svet muzike je svet prebogat zanimljivim podacima, a mi vam donosimo neke od njih.

foto: profimediaFOTO: PROFIMEDIA

1. Aksl Rouz, frontmen legendarnog benda Guns N’Roses, rođen je kao Vilijam Brus Bejli. Inače, ime je promenio sa 17 godina, a Eksl Rouz je anagram za oralni seks.

2. Pesma Rock the Casbah benda The Clash, nastala je u znak protesta zbog zabrane zapadnjačke muzike u Iranu nakon Islamske revolucije 1979. godine.

DOBRE VIBRACIJE: Šta se događa u našem mozgu kad slušamo muziku

3. Frontmen benda U2, Pol Dejvid Hjuson, poznatiji pod umetničkim imenom Bono Voks, nadimak je dobio po prodavnici Bonavoks sa slušnim aparatima, jer je pevao toliko glasno da se činilo da peva gluvima.

4. Kali, jedno od važnijih božanstava u hinduizmu, poslužila je kao inspiracija za nadaleko poznati logo benda The Rolling Stones (velika crvena usta i isplaženi jezik).

5. Erik Klepton, jedan od najvećih gitarista svih vremena, pesmu Layla posvetio je ženi Džordža Harisona (gitarista Beatlesa).

6. The Doors, jedan od najkontroverznijih bendova u istoriji muzike, prvi je u svetu reklamirao novi album putem bilborda.

7. Kit Mun, bubnjar grupe The Who, smislio je ime za jednu od najuspešnijih i najuticajnijih grupa ikada – Led Zeppelin.

8. Elvis Prisli je snimio preko 600 pesama, ali nije napisao nijednu od njih.

9. Pravo ime engleskog muzičara Stinga je Gordon Metju Tomas Samner, a pre solo karijere bio je tekstopisac, pevač i basista grupe The Police.

10. Kori Tejlor je drugi po redu pevač benda Slipknot. Naime, pre njega, to je bio Anders Kolsefni.

11. Gitaristi Kirk Hamet i Erik Piterson bili su u braku sa istom ženom, Rebekom.

12. Album Brusa Springstina Born in the U.S.A., bio je prvi CD proizveden u Americi za komercijalnu prodaju, kad je CBS Records 1984. godine otvorio fabriku CD-ova u Tere Houtu, gradu u Indijani.

13. Čak 10 od 14 pesama sa debitantskog albuma Beatles-a Please Please Me snimljeno je u jednom danu – 11. februara 1963. godine, za samo 12 sati rada.

foto: profimediaFOTO: PROFIMEDIA

14. Pesma Jeremy benda Pearl Jam inspirisana je člankom u novinama u kome je pisalo da se petnaestogodišnji dečak po imenu Džeremi ubio pred svojim razredom.

15. Pesma Killing an Arab benda The Cure govori o romanu Albera Kamija Stranac.

16. Prinsova pesma Purple Rain je alegorija na pesmu Džimija Hendriksa Purple Haze.

17. Čak Beri, koji se smatra jednim od pionira rokenrola, želeo je da bude profesionalni fotograf, a muzikom se bavio samo da bi mogao da plati opremu koja mu je bila preko potrebna.

Saznajte i Najbesmisleniji stihovi popularnih hitova

18. Grupa Queen ima fan klub koji postoji preko četiri decenije, što je prema Ginisovoj knjizi rekorda najdugovečniji fan klub na svetu.

19. Brajan Džons, neslužbeni vođa benda The Rolling Stones, znao je da svira preko 60 instrumenata.

20. Džimi Hendriks je pesmu Little Wing napravio za samo 145 sekundi.

Izvor: kafenisanje

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.