fbpx
spot_img

Goblini

4

Goblini su nastali 1992. godine u Šapcu. Bend su osnovali gitarista Alen Jovanović, basista Vladislav Kokotović iz Karlovaca, članovi tadašnjeg benda Lorelaj i pevač Branko Golubović, koga su upoznati u lokalnom kafiću u Šapcu i koji do tada nikada nije pevao. Potreba za Golubom je najpre proistekla iz želje da pesme budu pevane ćirilicom. Golub je posle samo godinu dana već bio spreman za predstavljanje grupe. Ime je nastalo po likovima iz knjige „Vile i vilenjaci“ gde se pominju mitološka bića u koje verujuju rudari, a legenda da Goblini na dobro uzvraćaju dobrim, a na loše još gorim se dopala svim članovima benda i tako je i doneta odluka o imenu benda. Bendu se priključuje i Nenad Divnić, bubnjar sa kim snimaju i prvi album pod nazivom „Goblini“ sa rock i roll stranom. Roll stana je sadržala stare pesme, a rock je već predstavljala rad same grupe koji je nastao u Srbiji u tom trenutku. Bend od tada svira na svim prostorima ili lokalima gde im se pružila bila koja prilika, ne bitno na kvalitet ozvučenja ili sale. Bend se pojavljuje i na par bitnijih festivala, naročito na Grafitima Avangarde u Novom Sadu i Brzim Bendovima Srbije u Beogradu na kojima su pojavili u finalima. Nakon toga im je od izdavačke kuće Metropolis dobijaju ponudu da urade re-izdanje prvog albuma. Urađeno je još 6-7 pesama za album koji se pojavljuje u septembru pod nazivom „Istinite priče – I deo“. Bubnjar Kića odlazi u vojsku, a u sastav se vraća Meketa. Zatim kreće dobro organizovana medijska kampanja i turneje koja će se završiti tek 1998.godine. Tada se dešava i prvi sport za pesmu „Cipionka“.
U januaru 1996. godine u sastav benda ulazi i Leo iz benda Đukele, a ujedno bend ulazi u studio i snima novi album „U magnovenju“, koji se pojavljuje u martu iste godine. Meketa odlazi iznenada na Kipar, a na njegovo mesto dolazi Rudi iz Đukela. Ovi prelazi su samo pokazali odličnu saradnju ova dva benda. Ubrzo je krenula turneja pod nazivom samog albuma, „U magnovenju“, koja se vodi kao najveća turneja u regionu sa odsviranih preko 80 koncerata. Odatle se izdvajaju i snimnci koji se pojavljuju na duplom izdanju pod nazivom „Turneja u magnovenju 97/98“. Tu se nalaze i sve pesme koje su ranije bile samo u kasetnoj formi.
Nakon toga, bendu se pridružuje Milan Arnautović, a grupa ulazi u studio krajem 1999.godine. Tada nastaje album „Re Contra“, čemu je prethodila italijanska turneja. Narednih godinu dana startuje turneja po Srbiji, posle koje je bend sporazumno odlučio da napravi pauzu, kako bi prikupili snagu za naredni album. Krajem 2004.godine izlazi novo izdanje Goblina „Najbolje priče“ koje predstavlja zbirku najvećih hitova sačinjenih od koncertnih snimaka. Posle skoro decenije pauze, Goblini su obnovili rad krajem proleća 2010.godine. U postavi su bili Branko Golubović (vokal), Alen Jovanović (gitara), Vladislav Kokotović (bas), Saša Šetka (gitara) i Milan Arnautović (bubnjevi). Bend je tog leta objavio CD singl “Crno na belo” sa pesmama “Luna” i “Kao da…” (u zajedničkoj produkciji SKC-a Novi Sad i Šabačkog letnjeg festivala). Izlazak singla pratio je spot za pesmu “Luna”, kao i dokumentarni film o bendu u produkciji RTV. Naredne godine pojavio se i online singl “U odbrani zla”, u produkciji Nocturne magazina.
Tokom 2012. godine bend napušta gitarista Saša Šetka, a njegovu poziciju zauzima Leonid Pilipović, koji je sa Goblinima svirao u vreme albuma “U magnovenju”. U novoj postavi Goblini su pripremili album “Roba s greškom”, koji se pojavio početkom novembra 2013.godine. Prvi singl/spot bila je pesma “Deca iz komšiluka”, usledio je singl “Evropo”, dok je treći spot snimljen za numeru “Idemo”. Veliki promotivni koncert Goblini su odsvirali 8.marta u Hali sportova na Novom Beogradu, pred više od 4.000 fanova.
Diskografija:
U karijeri su objavili pet studijskih albuma:
• “Goblini” (1993),
• “Istinite priče 1.deo” (1994),
• “U Magnovenju” (1996),
• “Re-Contra” (1999) i
• “Roba s greškom” (2013)
Dva koncertna izdanja:
• “Live in KST” (1995) i
• “Turneja u magnovenju” (1998),
Kompilacijsko izdanje “Najbolje priče” iz 2004. godine.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Arena Fun Factory
Arena Fun Factory
Arena Fun Factory je deo sportskog kluba Arena No 1 koji postoji više od jedne decenije. Osnovan od strane ljubitelja ekstremnih sportova, zdravog života i sportskih aktivnosti. Moderno opremljen prostor nudi mnoštvo sportsko-zabavnih aktivnosti.
WordPress PopUp Plugin