fbpx
spot_img

Goran Ilić: Sa 54 sam mlađi nego ikad

Redovna fizička aktivnost je nešto najbolje što možemo da učinimo za svoje zdravlje i podizanje imuniteta, poručuje Goran Ilić višestruki prvak države u bodibildingu i osvajač tri medalje na svetskim šampionatima. Bez namere da drugima, kako kaže, soli pamet, i ponavlja već sto puta ispričanu priču o sportu i zdravlju, on na ličnom primeru ističe koliko mu je imunitet bio oslabljen, kada je napravio desetogodišnju pauzu u aktivnom vežbanju.

Goran Ilić (54), sportski veteran iz Kragujevca, za naš portal kaže da se sada oseća zdravije, življe i mlađe nego na pragu četrdesete godine. On je na društvenim mrežama objavio svoje fotografije iz perioda kada je odlučio da prestane sa vežbanjem i vodi “običan” život, a iz današnje perspektive se priseća, da se tada osećao kao starac, hronično umoran i bezvoljan.

vežbanje imunitet
Foto: Privatna arhiva

Njegova namera da se povuče iz sporta, priča on, uvukla ga je u zamku prosečnog života četrdesetogodišnjaka koji posle posla prilegne uz televizor i otvori kesu čipsa. Promene koje je počeo da oseća odrazile su se na zdravlje, pa ga, naglašava on, nije zaobišao nijedan grip, ni prehlada, a uz to je često bio depresivan i nervozan.

Na sreću, odlučio je da se vrati sportu, promeni navike u ishrani i povrati nekadašnju formu. Danas se zahvaljujući tome oseća bolje nego ikada.

“Ljudi stalno traže neke izgovore i prepuštaju se zoni komfora, da budu u kući, u zatvorenom, da se žale na umor i nedostatak vremena za bilo koju fizičku aktivnost. Pogotovo je to izraženo sada tokom pandemije. Sva ta neaktivnost vodi u depresiju i jednog dana biće naplaćena ozbiljnim zdravstvenim problemima, a što pre promenimo svoje navike, učinićemo dobro delo za sebe”, smatra Goran koji je iskusio obe strane medalje.

Sve generacije mogu da pronađu svoju aktivnost

Ovaj sportista napominje da redovnim vežbanjem jačamo srce, pluća i mišiće, što na duge staze smanjuje šanse za razvoj nekih hroničnih bolesti u poznijim godinama. Njegov stav je da nikada nije kasno za promenu navika i savetuje svim generacijama da u svakodnevne aktivnosti uvedu bar redovnu šetnju.

vežbanje imunitet
Foto: Privatna arhiva

“Apsolutno svi mogu da promene svoje navike, a ko to ne proba, nikada neće ni saznati koliko i najmanja fizička aktivnost može da doprinese jačanju imuniteta”, tvrdi on.

Ovaj višestruki državni šampion smatra da pandemija ne može i ne sme da bude izgovor, te savetuje starijim osobama da svakog dana prošetaju po nekom parku ili mestu gde nema mnogo ljudi. Kao primer navodi i svoju majku koja je u devetoj deceniji, ali je svakodnevno aktivna, što je, pojašnjava on, čini vitalnom i raspoloženom.

Njegov stav je i da bi mlađe generacije što pre trebalo da “stvaraju zdravstvene kredite” za starije dane i odaberu aktivnost koju će redovno praktikovati, bilo da je to lagano trčanje, šutiranje lopte sa decom, neki rekreativni sport sa drugarima ili jednostavno neka, kako naziva “plaćena” aktivnost u teretani, fitnes centru ili borilačkim sportovima. Kao zagovornik zdravih životnih navika, Goran od poznanika često čuje i izgovore “lako je tebi, ti si navikao da vežbaš”. Međutim, na takve komentare, on odgovara da njemu nije nimalo lakše nego drugima, već da je odlučio da bude odgovoran prema svom zdravlju i da menjajući sebe, daje primer svojim devetogodšnjim blizancima, porodici i prijateljima.

vežbanje imunitet
Goran sa majkom; Foto: Privatna arhiva

“Svako može da pronađe sopstveni balans između poslovnih obaveza i rekreacije, sve je bolje od inertnog stanja i redovnog pronalaženja izgovora. Izbor je na nama”, zaključio je Goran.

Pravilna ishrana i aktivnost dobitna kombinacija

Fizičku aktivnost i podizanje imuniteta trebalo bi da prate i promene u ishrani, a na prvom mestu Goran Ilić upire prstom u rafinisane šećere, nazivajući ih najvećim trovačima zdravlja, te savetuje da se ukoliko je moguće potpuno izbace ili svedu na minimalnu meru. Za povećanje imuniteta predlaže povećani unos belančevina, koje su kako kaže, rezervni delovi našeg organizma. Takođe, savetuje i ishranu bogatu vitaminima C, D3, cinkom i omega tri mastima, a ukoliko nam te namirnice nisu dostupne, adekvatna zamena, kaže on, mogu da budu i suplementi kao dodatak ishrani.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.